Vas Goče leži 8 kilometrov od Štanjela. Zanimivo strnjeno naselje s kamnitimi hišami je bilo v goriških urbarjih prvič omenjeno leta 1376. Foto: BoBo
Vas Goče leži 8 kilometrov od Štanjela. Zanimivo strnjeno naselje s kamnitimi hišami je bilo v goriških urbarjih prvič omenjeno leta 1376. Foto: BoBo

Vaščani so predlog za umik izpod spomeniške zaščite izglasovali že leta 2011, saj menijo, da se Goče, ki so bile spomeniško zaščitene 28 let, tako ne razvijajo," je na seji predlog krajevne skupnosti obrazložil njen predsednik Simon Žorž. Še naprej pa bi bile spomeniško zaščitene posamezne stavbe.

V 28 letih, odkar velja spomeniška zaščita vasi, se po prepričanju domačinov ni zgodilo nič. "Samo obljube, vendar od tega domačini ne morejo živeti. Hiše v strogem centru vasi so zapuščene, nekatere med njimi se že podirajo. In vse to zato, ker jih domačini niso mogli obnavljati," je povedal nekdanji dolgoletni predsednik krajevne skupnosti Goče in vipavski podžupan Bogdan Godnič.

Temu je pritrdil tudi vipavski župan Ivan Princes, ki je zato predlog Gočanov tudi dal na glasovanje. Občina je namreč že pred leti načrtovala gradnjo kanalizacije in manjše čistilne naprave v vasi, pa ji predlog ni uspel, zato je morala iz občinskega prostorskega načrta vas izključiti in bo zanjo morala pripraviti poseben prostorski načrt.

Zavod: pobuda ni bila sprejeta
Občina Vipava se je sicer o stanju in spomeniški zaščiti vasi letos pogovarjala z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Ta je maja Vipavcem odgovoril, da se stanje vasi "bistveno ne razlikuje od stanja ob njegovi razglasitvi ter da zadostuje vsem merilom za vrednotenje naselbine kot kulturni spomenik, zato pobuda Občine Vipava za odrazglasitev vasi Goče ni bila sprejeta".

"Radi bi le živeli tako, kot živijo v drugih krajih, saj imamo ob enakih dolžnostih tudi enake pravice kot drugi državljani. Če nam ne bo omogočen razvoj Goč, bomo razmislili celo o državljanski nepokorščini," je še dejal Godnič.