Na mnogih fotografijah je tudi papež Janez Pavel II. Zgornja slika je nastala leta 1983 v rimskem zaporu Rebibbia. Foto: Reuters
Na mnogih fotografijah je tudi papež Janez Pavel II. Zgornja slika je nastala leta 1983 v rimskem zaporu Rebibbia. Foto: Reuters

Fotografije, od tega je 80 odstotkov barvnih, pokrivajo obdobje sedmih pontifikatov, hranijo pa jih v arhivih vatikanskega časnika L'Osservatore Romano. Na prednostni listi za restavracijo so mnogi negativi, ki se že razkrajajo, in precej porumenele fotografije. Sponzor projekta je Solgenia Group. Projekt ima polno podporo Svetega sedeža, je povedal vodja vatikanskega oddelka za fotografijo Giuseppe Colombara.

Ogromno fotografija Janeza Pavla II.
Velik del fotografij bo treba restavrirati ročno, posnetek za posnetkom, in pri tem uporabiti najsodobnejše tehnologije, da se izvirnike prenese v digitalno obliko. Gradivo je razdeljeno v tri skupine - Giordanijev arhiv, poimenovan po prvem uradnem fotografu papežev, arhiv papeža Janeza Pavla II. in arhiv Benedikta XVI.

Levji delež, šest milijonov posnetkov, predstavljajo slike papeža Janeza Pavla II. Med njimi so znani posnetki, kot je Janez Pavel II. z mehiškim otrokom, oblečenim v tradicionalna oblačila, v naročju. Tu so tudi številne še neobjavljene fotografije in "ukradene" podobe, posnete v papeževih zasebnih trenutkih.