Foto:
Foto:

Letos so jih prejeli Mitja Ficko za likovno umetnost, Barbara Kukovec in Primož Bezjak za ples, Jure Jakob za poezijo, Nino de Gleria za glasbo in Rok Klanjšček za arhitekturo. Novi predsednik žirije Dušan Jovanović mlado umetnost razume kot drugačno umetnost, strastno ekspliciranje idej, in ne kot kritiko neke druge umetnosti ali kot kritiko kritike.

Zlate ptice, ki so bile prvič podeljene leta 1974, so nagrajencem tokrat izročili danes v ljubljanskem Orto baru. Nagrajence pa je izbrala žirija v sestavi Igor Leonardi, Matej Bogataj, Tanja Zgonc, Sašo Podgoršek, Vuk Čosič, Metka Krašovec, Aleš Vodopivec, Uroš Zupan in Dušan Jovanovič.

Žirijo so prepričali z ...
Dobitnika nagrade za ples igralca Barbara Kukovec in Primož Bezjak sta bila nagrajena za inovativni avtorski pristop in improvizacijo v predstavi Golem ll, v kateri sta pokazala tudi popolno obvladovanje telesa.

Slikar Mitja Ficko je bil nagrajen za ciklus Kamni, žirija pa se je zanj odločila, ker je Ficko eden tistih slikarjev, ki verjamejo v potencialno moč slikarstva, poleg tega pa nenehno odkriva nove možnosti in likovne rešitve.

Pesmi iz knjige Tri postaje so nagrado za poezijo prinesle Juretu Jakobu, kateremu je najbolj všeč, če njegove počasne pesmi, v katerih sta opazni atmosferskost in mirnost, bere vsak zase in vsak drugače.

Kontrabasist, bas-kitarist, skladatelj, aranžer in producent Nino de Gleria je v zvočni zbirki Odpeti zbral pesmi, katerih melodije segajo od otroško preprostih do virtuozno sofisticiranih, odigralo pa jih je več kot petdeset mladih slovenskih umetnikov.

Delo arhitekta Roka Klanjščka, ki je poznan po projektiranju Romea, Triglava in Joe Penasa, pa kaže izjemno spoštljiv odnos do tradicije ljudskega stavbarstva, s čimer je prepričal člana žirije Aleša Vodopivca.