Zasedanje je vodil slovenski minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: Evropska unija
Zasedanje je vodil slovenski minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: Evropska unija

Ministri za kulturo so na zasedanju, ki ga je v imenu slovenskega predsedstva Svetu EU-ja vodil minister za kulturo Vasko Simoniti, velik del razprave namenili pomenu kulturne dediščine, še posebej njeni vlogi pri trajnostnem razvoju in boju proti podnebnim spremembam. Med drugim so izpostavili tudi prispevek kulturne dediščine k socialni koheziji in zaposlovanju.

Sorodna novica Evropske AV- in medijske vsebine: Kako povečati njihovo dostopnost in konkurenčnost?

Za zeleno, trajnostno, kulturno raznoliko in odporno Evropsko unijo
Evropska komisarka Marija Gabriel, ki je med drugim pristojna za kulturo (poleg inovacij, raziskav, izobraževanja, mladine in športa), je ministre seznanila z namero komisije o oblikovanju dveh delovnih skupin. Sestavljali ju bodo nacionalni strokovnjaki, ki bodo med drugim obravnavali, kako bi lahko sektor kulturne dediščine naredili odpornejši proti podnebnim spremembam in ga uskladili z evropskim zelenim dogovorom.

Sklepi tudi kot spodbuda članicam, da ukrepajo
Pomembna tema zasedanja so bili tudi ukrepi v podporo v pandemiji močno prizadetemu medijskemu sektorju EU-ja. Simoniti je izrazil zaskrbljenost, saj evropski avdiovizualni in medijski sektor še zmeraj čutita posledice pandemije. Ministri so sprejeli tudi sklepe o povečanju razpoložljivosti in konkurenčnosti evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin. Namen sklepov je spodbuditi države članice in Evropsko komisijo, da v okviru svojih pristojnosti sprejmejo ukrepe, ki bodo temu sektorju omogočili konkurenčno prednost in trajnostni razvoj na evropskem in mednarodnem trgu.

Evropska komisija zagnala pobudo Novi evropski Bauhaus

Novi evropski Bauhaus kot izhodišče
Nadalje so sprejeli sklepe o visoko kakovostni arhitekturi in pobudi Novi evropski Bauhaus. Sklepi izhajajo iz spoznanja, da je treba inovacije in tehnološki razvoj vedno in povsod uglasiti s človekovo potrebo po kakovostnem bivalnem okolju, kjer arhitekturne rešitve povezujejo tradicijo in sodobno tehnologijo. Cilj sprejetih sklepov je, da ključne prvine Novega evropskega Bauhausa (kultura, visoko kakovostna arhitektura in grajeno okolje) postanejo izhodišče vseh medresorskih politik, ki zadevajo bivalno okolje, je dejal Simoniti.

Simoniti je ob koncu zasedanja francoski kolegici Roselyne Bachelot zaželel uspešno predsedovanje. Francija bo namreč z začetkom leta 2022 nasledila Slovenijo. Foto: Evropska unija
Simoniti je ob koncu zasedanja francoski kolegici Roselyne Bachelot zaželel uspešno predsedovanje. Francija bo namreč z začetkom leta 2022 nasledila Slovenijo. Foto: Evropska unija

"Trije kliki in na voljo je 75 možnosti"
Komisarka Marija Gabriel je ministre seznanila tudi s pobudami za okrevanje kulturnega sektorja po pandemiji. Izrazila je zadovoljstvo s pozitivnimi odzivi, ki jih je bil deležen interaktivni vodnik EU-ja o možnostih financiranja kulture na ravni Unije. Vodnik, ki je dostopen na tej povezavi, vzpostavlja Evropska komisija. Združuje 75 možnosti za financiranje iz 21 različnih programov EU-ja – od programov Ustvarjalna Evropa in Obzorje Evropa do strukturnih skladov in programa InvestEU. "Trije kliki in na voljo je 75 možnosti," je strnila komisarka.

V Afganistan uperjen zaskrbljen pogled
Ministri so izrazili še zaskrbljenost nad položajem kulturne dediščine ter umetnikov in predvsem umetnic v Afganistanu. Francoski predstavniki so na zasedanju Sveta, zadnjega v tej sestavi v času slovenskega predsedovanja, predstavili prednostne naloge prihajajočega francoskega predsedovanja v prvi polovici prihodnjega leta. Simoniti je tako ob koncu zasedanja francoski kolegici Roselyne Bachelot zaželel uspešno predsedovanje.