Če ima Ptuj kurente, imajo Dekani solinarje. Foto: RTV SLO / Siniša Rančov
Če ima Ptuj kurente, imajo Dekani solinarje. Foto: RTV SLO / Siniša Rančov

V Dekanih so ta konec tedna že tretje leto zapored organizirali pustovanje poleti. Skozi mesto se je v soboto tako sprehodila pisana povorka, ki se je je udeležila druščina iz vseh vetrov: Zamorci (KD Šsme), Gradbeno podjetje (iz Marezig), Šjore (iz Trsta), Divji zahod, Oblast gre na dopust (Koper), La Bora (iz Milj), Škicet (PGD Hrvatini) in Solinarji iz Dekanov.

Če se že trudimo z masko, zakaj bi jo uporabili samo enkrat v letu?
Dekančani so že nekaj let nepogrešljivi udeleženci zimskega pustovanja - vsako leto vložijo nemalo truda v pripravo skupinske maske, s katero se predstavijo v pustnem sprevodu. "Pred nekaj leti smo se vprašali, čemu toliko truda za izdelavo maske, ki jo uporabljamo samo teden dni v letu. In že je prišla na dan zamisel o še enem, poletnem pustovanju," pravi predsednik TD-ja Dekani Andrej Šturman.

Leta 2010 so tako prvič izpeljali šagro v maškarah, ki se je je kljub skromnim pričakovanjem udeležilo veliko našemljenih obiskovalcev. Lani so pripravili tudi sprevod mask po vaških ulicah, pri katerem so se jim pridružili tudi ptujski kurenti.

Sobotno pustovanje se je začelo ogrevati s programom z animatorji in žonglerji za otroke, nato je sledil sprevod mask po vasi, na koncu pa zabava s skupino Nočni skok. Obiskovalci so se lahko posladkali celo s sladolednimi poletnimi krofi. Utrinke dogajanja si oglejte v spodnji galeriji.