Za novi NUK ni potreben nov zakon, meni odbor za finance in monetarno politiko. Foto: RTV Slo
Za novi NUK ni potreben nov zakon, meni odbor za finance in monetarno politiko. Foto: RTV Slo

Marjetica Mahne s finančnega ministrstva je med obravnavo povedala, da bodo gradnjo financirali s sredstvi državnega proračuna, mogoče bi bilo tudi financiranje iz nejavnih virov, zato zakon ni potreben. Vlada je tako ministrstvu za kulturo naročila, naj z ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pripravi revizijo investicijskega programa, medtem ko so člani odbora vladi naložili, naj še letos zagotovi vse pogoje in pravne podlage, ki so potrebni, da bi gradnjo knjižnice vključili v načrt razvojnih programov v obdobju med letoma 2006 in 2010.

Za 10,2 milijarde tolarjev kreditov
Zakon, ki je predvideval državno poroštvo za kredite, najete za financiranje gradnje Univerzitetne knjižnice v Ljubljani, je vložila skupina poslancev s prvopodpisanih Miranom Potrčem. Najeti krediti bi znašali 10,2 milijarde tolarjev, sredstva pa naj bi po besedah poslanke SD-ja Majde Potrata omogočila, da bi gradnjo začeli še v prvi polovici tega desetletja.

Že v razvojnih programih za leto 2006?
V odboru so se strinjali, da je nujno čim prej začeti gradnjo novega NUK-a, zato so tudi vladi naročili, naj pripravi vse potrbno za vključitev gradnje v razvojne programe. Kot je namreč še pojasnila Mahnetova, je treba naložbo obravnavati v sklopu vseh državnih naložb v naslednjih letih, upoštevati pa je treba tudi javnofinančne omejitve. Tako je vlada ocenila, da bi lahko naložbo vključili v načrt razvojnih programov za leto 2006.