Film, v katerem bo Antonio Banderas igral Pabla Picassa v času, ko je bil ta zaposlen s slikanjem Guernice, naj bi začeli snemati prihodnje poletje. Foto: EPA
Film, v katerem bo Antonio Banderas igral Pabla Picassa v času, ko je bil ta zaposlen s slikanjem Guernice, naj bi začeli snemati prihodnje poletje. Foto: EPA
Guernica
Ob 75-letnici od nastanka Guernice so se v madridskem Muzeju Reina Sofia odločili sliko restavrirati. Foto: EPA

Še nekaj povezuje španskega umetnika in slavnega igralca. Banderas je bil rojen le štiri ulice stran od kraja, kjer se je leta 1881 v Malagi rodil veliki Picasso. Tega bo Banderas zaigral v novem filmu 33 dni (33 Days) režiserja Carlosa Saura, ki želi posneti poklon eni mojstrovih najbolj znanih slik Guernici.
Simbol uničenja, ki ga prinese vojna
Delo veličastnih dimenzij 3,5 krat 7,8 metra je namreč nastajalo prav 33 dni in je osebni odziv umetnika na uničenje baskovskega mesta Guernica v času španske državljanske vojne, ko so ga nemške sile leta 1937 praktično zravnale s tlemi. V 33 dneh je Picasso po naročilu španske republikanske vlade v olju na platnu, ki po svoji monumentalnosti spominja na stensko poslikavo, naslikal trpljenje, ki ga nedolžnim civilistom prinese vojna.
V vojni kaos ujete figure v bolečini kričečih ljudi in živali so postale simbol nesmiselnosti vojne in prizadevanja za mir. Slika je obkrožila svet - razstavili so jo na različnih koncih, začenši z Mednarodnim sejmom v Parizu - in pomagala opozoriti svetovno javnost na dogajanje v Španiji.
Obdobje Dore Maar
V filmu se bodo dotaknili tudi Picassovega odnosa s francosko-jugoslovansko umetnico Doro Maar, dialogi pa bodo posneti v španskem in francoskem jeziku. Picasso si zasluži "izredno spoštovanje", bil je veliki umetnik, ki sem ga zasledoval dlje časa, pravi Antonio Banderas. Nazadnje smo Picassa videli v podobi Marciala Di Fonzo Boja v zadnjem filmu Woodyja Allena Polnoč v Parizu. Leta 2004 ga je v filmu o Amedeu Modiglianiju zaigral Omid Djalili, najbolj prepoznaven pa je verjetno še vedno tisti, ki ga je leta 1996 v filmu Življenje s Picassom igral Anthony Hopkins.