Recite mu kar gospod Vestern: verjetno ni še živečega igralca, ki bi si nagrado za prispevek k temu žanru bolj zaslužil. Foto: EPA
Recite mu kar gospod Vestern: verjetno ni še živečega igralca, ki bi si nagrado za prispevek k temu žanru bolj zaslužil. Foto: EPA
Umazani Harry, Clint Eastwood
Se še spomnite, kako nas je Umazani Harry alias Clint spraševal, če je danes naš srečen dan?

76-letnemu filmskemu igralcu in režiserju bo sklad Motion Picture & Television nagrado Founders Award izročil na 24. letni podelitvi nagrad zlati škorenj, ki bo potekala 12. avgusta v hotelu Beverly Hilton v Los Angelesu.

Nagrajena skrb za vestern
Zgodovina nagrad sega v leto 1982, ko so jih začeli podeljevati tistim igralcem, kaskaderjem, producentom in režiserjem, ki so prispevali k ohranitvi tradicije vesterna v filmski in televizijski industriji.

Pred Eastwoodom John Ford
Clint Eastwood je oskarja za najboljšo režijo prejel leta 1991 za vestern Neoproščeno, pred dvema letoma pa je v isti kategoriji prepričal še z dramo Punčka za milijon dolarjev, v kateri je zaigrala Hillary Swank. Kot igralec se je Eastwood pred leti predstavil v filmih Umazani Harry, kasneje pa še v Pink Cadillac, Popoln svet in Vesoljski kavboji. Letos bo Eastwood tako postal drugi režiser, ki bo nagrajen z nagrado Founders Award, ki je ne podeljujejo vsako leto. Leta 1997 je ta čast pripadala režiserju Johnu Fordu, ki je posnel nekaj klasik na področju vesterna, med katerimi je tudi The Searchers iz leta 1956.

Še dlje kot podelitev samih nagrad sega zgodovina sklada Motion Picture & Television Fund, ki je bil ustanovljen leta 1921 z namenom, da bi skrbel za zdravstveno oskrbo tistih, ki se ukvarjajo z zabavništvom.