Premierni film festivala, organiziranega v okviru letošnjega medkulturnega dialoga je Šterkov celovečerni prvenec iz leta 1995 Ekspres, ekspres. Foto: Kinodvor
Premierni film festivala, organiziranega v okviru letošnjega medkulturnega dialoga je Šterkov celovečerni prvenec iz leta 1995 Ekspres, ekspres. Foto: Kinodvor
Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering meni, da je filmski festival sicer le eden izmed elementov, s katerimi se parlament ukvarja v okviru medkulturnega dialoga, a tematiki dodaja posebno dimenzijo.

Festival evropskih filmov, ki ga z Evropskim parlamentom soorganizira bruseljska podružnica združenja kulturnih inštitutov držav članic EU (eunic), je v Bruslju odprl slovenski film Igorja Šterka Ekspres, ekspres. Festival bo potekal vse do novembra, na njem pa bodo prikazani različni evropski filmi.

Šterkov celovečerni prvenec Ekspres, ekspres bo prikazan z angleškimi in francoskimi podnapisi. Na premierni slovesnosti festivala bosta prisotna tudi režiser Igor Šterk in predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering, ki bo uradno odprl Evropski filmski festival medkulturnega dialoga.

Širjenje dimenzij
Projekcijo filma je pod pokroviteljstvom evropske poslanke Romane Jordan Cizelj pripravilo veleposlaništvo republike Slovenije v Belgiji v sodelovanju s Filmskim skladom RS-ja. Vse do junija pa bodo vsak mesec predstavljeni trije filmi iz raznih evropskih držav v dvorani Yehudi Menuhin, ki je v stavbi Paul-Henri Spark Evropskega parlamenta v Bruslju. Po projekcijah bodo gledalci lahko spregovorili par besed z ustvarjalci prikazanih flmov in evropskimi poslanci iz izvorne države filma.

Festival je po besedah predsednika Pötteringa le eden izmed elementov delovanja parlamenta v tem letu, ko je poudarjen medkulturni dialog, ki je politična prioriteta Evropskega parlamenta, vendar pa mu s festivalom dodaja posebno dimenzijo. Evropski parlament od lanskega oktobra podeljuje filmsko nagrado lux, ki jo je prejel nemško-turški film Na drugi strani režiserja Fatiha Akina.