Festival slovi po tem, da poteka v slikovitem mestu ob jezeru Maggiore. Osrednje prizorišče je glavni trg Piazza Grande, ki sprejme 8000 gledalcev, ki si lahko filme ogledajo na enem največjih filmskih platen na svetu. Foto: EPA
Festival slovi po tem, da poteka v slikovitem mestu ob jezeru Maggiore. Osrednje prizorišče je glavni trg Piazza Grande, ki sprejme 8000 gledalcev, ki si lahko filme ogledajo na enem največjih filmskih platen na svetu. Foto: EPA

V Locarnu v italijansko govoreči regiji Ticino v Švici se pripravljajo na vsakoletni filmski festival, posvečen avtorskemu filmu. Na letošnjem, 77. po vrsti, jih bodo predvajali 225, od tega 104 svetovne premiere in 15 debitantskih filmov, glavna pozornost pa bo posvečena 17. filmom v tekmovalnem programu, ki se bodo potegovali za glavno nagrado zlati leopard. Vseh 17 bo na njem doživelo svetovno ali mednarodno premiero.

Tekmovalni filmi v mednarodnem programu

Salve Maria (Mar Coll, Španija)
La Mort Viendra (Christoph Hochhäusler, Nemčija/Luksemburg/Belgija)
Bogancloch (Ben Rivers, Združeno kraljestvo/Nemčija/Islandija)
Luce (Silvia Luzi & Luca Bellino, Italija)
Der Spatz im Kamin (Ramon Zücher, Švica)
Seses / Drownin Dry (Laurynas Bareiša, Litva)
Sulla terra leggeri (Sara Fgaier, Italija)
Mond (Kurdwin Ayub, Avstrija)
Cent mille milliards (Virgil Vernier, Francija)
Trasamazonia (Pia Marais, Francija/Nemčija/Švica/Tajvan/Brazilija)
Fogo do Vento / Fire Of Wind (Marta Mateus, Portugalska/Švica/Francija)
Qing chun (Ku) / Youth (Hard Times) (Wang Bing, Francija/Luksemburg/Nizozemska)
Agora (Ala Eddine Slim, Tunizija/Francija/Savdska Arabija, Katar)
Green Line (Sylvie Ballyot, Francija/Libanon/Katar)
Akipleša / Toxic (Saule Bliuvaite, Litva)
Yeni şafak solarken / New Dawn Fades (Gürcan Keltek, Turčija/Italija/Nemčija/Norveška/Nizozemska)
Suyoocheon / By The Stream (Hong Sangsoo, Južna Koreja)

"Če bi bil filmski program 77. festivala glasbeni album, bi bil The White Album"
Filmski iz tekmovalnega programa v Locarnu so pogosti kandidati za oskarje, evropske filmske nagrade in se pogosto potegujejo za nagrade na številnih filmskih festivalih po svetu, zato je program tega festivala pogosto spremljan zaradi pestnega nabora neodvisnih avtorskih filmov. "Kar se dogaja s filmi po Locarnu je ravno tako pomembno kot kar se dogaja v Locarnu," je v intervjuju za Youtube portal festivala dejal umetniški direktor festivala Giona A. Nazzaro.

Sorodna novica "Generacija alfa je veliko bolj odprta za igro zunaj in ni več tako zelo priklenjena pred zaslone"

Če bi bil filmski program festivala kateri koli glasbeni album, bi bil Beatlesov The White Album. "Popularen, ambiciozen in obsežen," ga je opisal v treh besedah. Tako kot The White Album, ki je vseboval nekatere največje uspešnice te zasedbe in nekatere njihove najpogumnejše eksperimente, 77. festival vključuje nekatere priljubljene in težko pričakovane filmske premiere in nekatere programsko drznejše poteze. Želel je preseči vlogo trga, kjer se predvajajo festivalski filmi in z naborom 225 filmov pokazati, da program ni strog ali asketski in obenem ni enostaven ali komercialen.

Festival vključuje tri tekmovalne sklope, poleg glavne mednarodne sekcije še sklopa, ki sta posvečena filmskim govoricam sedanjosti in možnim prihodnjim smerem filmske umetnosti. V celoti filme prikažejo v 11 sekcijah, med katerimi je tudi Locarno Kids Screenings, kamor se je letos uvrstil slovenski otroški film Igrišča ne damo! režiserja Klemna Dvornika. Film bo na sporedu 11. avgusta.

Dvornik je o uvrstitvi filma na festival v Locarnu dejal: "Izjemno sem hvaležen in počaščen, da sem imel priložnost soustvariti otroški film Igrišča ne damo!. Uvrstitev na Locarno Kids Screenings mi pomeni veliko, saj je eden izmed glavnih kriterijev pri izboru poglabljanje otrokovega razumevanja sebe in sveta. Iz lastne izkušnje vem, da filmi lahko globoko nagovarjajo in premikajo notranje svetove, kar je neprecenljivo, še posebej za otroke."

Filmski festival v Locarnu je bil ustanovljen leta 1946 in je eden od vsakoletnih filmskih festivalov z najdaljšo tradicijo na svetu. Lani se ga je udeležilo skoraj 150.000 ljudi. Foto: EPA
Filmski festival v Locarnu je bil ustanovljen leta 1946 in je eden od vsakoletnih filmskih festivalov z najdaljšo tradicijo na svetu. Lani se ga je udeležilo skoraj 150.000 ljudi. Foto: EPA

Na sporedu priljubljeni filmi letošnje sezone in nekateri filmski klasiki
Poleg premier bodo na trgu Piazza Grande v Locarnu prikazani nekateri priljubljeni filmi letošnje sezone. Med predvajanimi filmi bodo recimo uspešnice iz festivala v Cannesu, kot so Dog on Trial Laetitie Dosch, The Seed of the Sacred Fig (Seme svete fige) Mohameda Rasoulofa in Savages Clauda Barrasa, ter nekatere filmske klasike, kot so The Piano (Klavir) Jane Campion, restavrirani film The Fall Tarsema Singha in A Woman is a Woman Jean-Luca Godarda.

Med svetovnimi premierami so vredni omembe celovečerni režijski prvenec španske igralke Paz Vega Rita, v katerem tudi sama nastopa, Mexico 86 Cesarja Diaza z Berenice Bejo v glavni vlogi, Timestalker v režiji angleške igralke Alice Lowe in Nicka Frosta in otvoritveni film festivala Le Déluge Gianluce Jodice z Melanie Laurent kot Marijo Antoaneto in Guillaume Canetom kot Ludvikom XVI v filmu o njunih zadnjih dneh pred usmrtitvijo.

Retrospektiva na 77. festivalu v Locarnu bo na tem največjem švicarskem filmskem dogodku posvečena 100. obletnici ameriškega filmskega studia Columbia Pictures, v katerem je nastalo nekaj največjih uspešnic iz zlate dobe Hollywooda, od muzikalov, filmov noir do vesternov, komedij in vojnih filmov.

Program 77. filmskega festivala v Locarnu

Celoten program filmov na 77. filmskem festivalu v Locarnu, ki bo potekal do 17. avgusta, je na voljo na uradni spletni strani festivala.

Nagrado za življenjsko delo bo letos prejel Afonso Cuaron. Foto: Reuters
Nagrado za življenjsko delo bo letos prejel Afonso Cuaron. Foto: Reuters

S posebnimi priznanji se bodo na letošnji izdaji poklonili štirim filmskim osebnostim Bollywoodski superzvezdnik Shah Rukh Khan bo prejel nagrado Pardo alla Carriera, ki jo podeljujejo osebnostim, katerih umetniški prispevki so na novo definirali kinematografijo. "Bogastvo in širina njegovega prispevka k indijski kinematografiji sta brez primere," je dejal umetniški direktor festivala Nazzaro. Khana je označil za kralja, ki ni nikoli izgubil stika z občinstvom, ki ga je okronalo. "Ta pogumen in drzen umetnik je bil vedno pripravljen izzivati samega sebe," je dodal.

Jane Campion je navdušila filmske kritike s filmom Moč psa (The Power of the Dog). Foto: AP
Jane Campion je navdušila filmske kritike s filmom Moč psa (The Power of the Dog). Foto: AP

Novozelandska režiserka Jane Campion bo prejela častnega leoparda, ki ga podeljujejo izjemnim osebnostim v svetovni kinematografiji. Bila je prva ženska, ki je bila dvakrat nominirana za oskarja za najboljšo režijo, najprej za film The Piano (Klavir) iz leta 1993 in nato še za Power of the Dog (Moč psa) iz leta 2021, za katerega je kipec tudi prejela. "Njeno delo in fascinantni liki ter vse skupaj zaznamovano z neverjetno spretnostjo pri spopadanju s temnejšo platjo človeškega stanja predstavlja enega nespornih vrhuncev sodobnega filmskega ustvarjanja," je dejal Nazzaro. Častnega leoparda so pred tem med drugim prejeli Ennio Morricone, Jean-Luc Godard, Bernardo Bertolucci, Paul Verhoeven, Terry Gilliam in Werner Herzog.

Mehiški ustvarjalec Alfonso Cuaron, ki je v letih 2013 in 2018 prejel oskarja za najboljšo režijo za filma Gravity (Gravitacija) in Roma (Rome), bo v Locarnu prejel nagrado za življenjsko delo. Francosko-švicarska igralka Irene Jacob, ki je zaigrala v filmih La double vie de Véronique (Dvojno Veronikino življenje) in Trois couleurs: Rouge (Tri barve: Rdeča), pa bo prejela nagrado Leopard Club Award, ki jo podeljujejo za delo na filmu, ki se dotakne kolektivne domišljije. Nagradili bodo tudi ameriško filmsko producentko Stacey Sher, ki se je podpisala pod filme, kot so Pulp Fiction, Erin Brockovich, Django Unchained (Django brez okovov) in The Hateful Eight (Osovraženih osem), in sicer za pomembne dosežke v svetovni filmski produkciji.

Film Klemna Dvornika s svetovno premiero v Locarnu