Kultni pisatelj George R. R. Martin je avtor knjižnih predlog za uspešni seriji Igra prestolov in predzgodbo Zmajeva hiša. Foto: EPA
Kultni pisatelj George R. R. Martin je avtor knjižnih predlog za uspešni seriji Igra prestolov in predzgodbo Zmajeva hiša. Foto: EPA

O po njegovem mnenju nepotrebnih spremembah se je Martin razpisal v objavi na družbenih omrežjih, ki jo je naslovil: Pazite se metuljev. V objavi, ki jo je pozneje izbrisal, je avtor knjižnih uspešnic Igra prestolov in predzgodbe Ogenj in kri, na kateri temelji serija Zmajeva hiša, je izrazil nestrinjanje z izbrisom princa Maelorja Targaryena iz zgodbe. Martin namreč meni, da se bo ustvarjalcem izbris vrnil kot bumerang, poroča portal Guardian.

Maelor je v knjigi en od treh otrok Aegona in Helaene Targaryen, druga dva sta dvojčka Jaehaera in Jaehaerys. V HBO-jevi seriji, ki jo podpisuje Ryan Condal, so ohranili samo dvojčka. Po Martinovih besedah je razlog za izbris tretjega otroka povsem praktične narave. Namero, da Maelorja ne bi vključil v zgodbo, je Condal pisatelju omenil leta 2022. Kot kaže, "niso želeli imeti opravka z iskanjem še enega otroškega igralca, zlasti ne dve leti starega malčka. "Tako majhni otroci zaustavljajo produkcijo, kar vpliva na stroške. Proračun serije je že tako predstavljal problem, zato se zdi smiselno privarčevati, kjer se le da."

Do krutega umora dečka je privedla želja Rhaenyre Targaryen po maščevanju smrti njenega sina, vendar pa si je sama maščevanje predstavljala drugače. Foto: IMDb
Do krutega umora dečka je privedla želja Rhaenyre Targaryen po maščevanju smrti njenega sina, vendar pa si je sama maščevanje predstavljala drugače. Foto: IMDb

Sprememba v smrti Jaehaerysa
V knjigi dva suroveža z imenom Blood in Cheese Helaeno prisilita v izbiro, katerega otroka naj ubijeta pred njenimi očmi. Kraljica izbere Maelorja, morilca pa jo preslišita in ubijeta Jaehaerysa. V seriji je umor dečka postavljen v drugačen kontekst - morilca se po naročilu Daemona Targaryena, ki se želi maščevati umor Rhaenyrinega sina Luka, naj ubijeta Aemonda Targaryena skrivoma splazita v dvorne prostore. Ker Aemonda ne najdeta, vstopita v prostore kraljice Helaene in ubijeta dečka Jaehaerysa.

Po Martinovih besedah je Condal po pisateljevem nasprotovanju zagotovil, da zgodba ne bo izgubila malega princa in da se bo zgolj pojavil pozneje. "Kraljica Helaena da ga še vedno lahko rodi v tretji sezoni, po zanositvi konec druge sezone. To se mi je zdelo smiselno, zato sem privolil v spremembo." Naknadno je Martin izvedel da rojstvo princa ni prestavljeno v tretjo sezono, ampak v končnem scenariju sploh ni predvideno.

Kraljica Helaena žaluje za sinom, ki je bil v seriji ubit med spanjem. Foto: IMDb
Kraljica Helaena žaluje za sinom, ki je bil v seriji ubit med spanjem. Foto: IMDb

Manj pomemben lik, ki pa daje kontekst
"Resda je tak potek zgodbe morda bolj poenostavljen in prijazen do sredstev ter poteka snemanja, vendar bolj preprosto ni nujno tudi boljše. Maelor sam po sebi ni posebej pomemben. Je majhen otrok, ne izreče nobenega stavka, ničesar ne stori, le umre ..., ampak izgubimo kdaj in kako - to pa je pomembno"
.

Martinov nadaljnji zapis je dal slutiti, da prihaja v zakulisju serije do več nesoglasij. "Če bodo v tretji in četrti sezoni uresničili nekatere spremembe, o katerih razmišljajo, bomo v seriji Zmajeva hiša priča še večjim in bolj toksičnim metuljem."

HBO se je v odzivu postavil v bran ustvarjalcem serij. "Kadar se knjigo prireja v scenarij, ki ima svoj format in zakonitosti, so običajno ustvarjalci postavljeni pred težko izbiro glede likov in zgodb, ki jih bodo gledalci spremljali. Menimo, da je Ryan Condal s svoj ekipo opravil izjemno delo in da bodo milijoni oboževalcev, ki jih je serija pritegnila v prvih dveh sezonah, tudi v tudi v nadaljevanju uživali ob ogledu."

Martin je bil prvim epizodam druge sezone precej naklonjen. Prvo epizodo je med drugim opisal kot silovito, čustveno in napeto. "To, kar imam rad."

Novo snemanje se začenja prihodnje leto
Konec druge sezone Zmajeve hiše je del bralcev pustil hladne, očitali so ji, da ni bila dovolj spektakularna, zato je Ryan Condal obljubil da prinašata naslednji dve "peklensko zmagoslavje". Snemanja tretje sezone, ki bo imela tako kot prvi dve osem epizod, se bo začelo v začetku naslednjega leta.