Scenarij za film po nadaljevanki 24, ki naj bi ga začeli snemati spomladi ali poleti 2007, bosta oblikovala Robert Cochran and Joel Surnow. Foto: Reuters
Scenarij za film po nadaljevanki 24, ki naj bi ga začeli snemati spomladi ali poleti 2007, bosta oblikovala Robert Cochran and Joel Surnow. Foto: Reuters
Za najboljšo žensko vlogo so bile lani nominirane kar tri Razočarane gospodinje; emmyja je prejela Felicity Huffman.
No, tega prizora letos ne bomo videli: Razočarane gospodinje so letos upravičile svoje ime. Foto: EPA
Brad Garrett
Brad Garrett je lani še poljubljal svojega emmyja; letos se bo moral zadovoljiti s predajo lovorike drugi humoristični seriji. Foto: Reuters

V četrtek zjutraj po krajevnem času so v Los Angelesu razkrili, ustvarjalci katerih nanizank in nadaljevank bodo morali do 27. avgusta še pošteno napenjati živce. Takrat bodo namreč v tamkajšnjem avditoriju Shrine podelili že 58. "letino" kipcev emmy, nagrad za najboljše dosežke na televiziji; večer bo vodil komik Conan O'Brien.

Vohunski triler 24 s Kieferjem Sutherlandom v glavni vlogi je dobil kar 12 nominacij, med njimi tudi tisto najbolj želeno - za najboljšo dramo. Uspeh nadaljevanke, katere glavna značilnost je, da se odvija točno s tako hitrostjo, kot bi se isti dogodki vrstili v realnem času, ni nobena skrivnost, saj so odgovorni pri televizijski mreži Fox še pred kratkim razglasili, da bodo 24 prelili tudi na velika platna, torej v filmsko obliko.

Za sprostitev napetosti
Humoristična nanizanka Will and Grace, katere slovo je še precej sveže, je žirijo največkrat nasmejala: v kategoriji komedije sta si televizijski par notranje oblikovalke in njenega gejevskega prijatelja prislužila deset nominacij, tudi tisto za najboljšo komedijo.

Vsako leto ne vžge ista formula
In čeprav so lani Razočarane gospodinje na podelitvi emmyjev veljale za nesporne zmagovalke, se je njihov čar v zadnjem letu očitno popolnoma porazgubil: nadaljevanka ni dobila niti ene nominacije v kakšni "pomembnejši" kategoriji. Isto velja za psihološki triler Skrivnostni otok in za malce manj stresno serijo Midve z mamo (no, slednja ni bila nominirana niti lani, Skrivnostni otok pa ne le, da je bil nominiran, ampak je tudi dobil emmyja za najboljšo dramo).

Ko med nominiranci našteješ - sebe
Seznam srečnežev dopolnjujeta še nadaljevanka Grey's Anatomy z enajstimi nominacijami in mini serija Into the West, ki ima v skupnem seštevku (če upoštevamo tudi tiste bolj "tehnične" nominacije) največ želez v ognju - možnost za kar 16 emmyjev. Nominacije sta na jutranji slovesnosti razkrila nekdanja Seinfeldova prva dama, Julia Louis-Dreyfus, in Brad Garrett, član igralske zasedbe lanske zmagovalne humoristične nanizanke, Vsi imajo radi Raymonda. Julia Louis-Dreyfus je bila ob tem tudi sama nominirana, in sicer za vlogo v nadaljevanki The New Adventures of Old Christine.

V kategoriji najboljše dtrame bodo 24 dihali za ovratnik Sopranovi, Zahodno krilo in nadaljevanka House, v sekciji komedije pa nekateri stavijo tudi na The Office.