Kevin Spacey
Kevin Spacey "izrecno zanika" vse obtožbe nezakonitega početja, je pa poudaril, da se nanje mora odzvati, "če hoče nadaljevati svoje življenje." Foto: EPA

Spacey je zanikal vse štiri točke obtožnice glede spolnega napada in tudi obtožbo, da je osebo prisilil v spolno dejavnost brez privolitve. Sodnik je danes še določil, da se bo sojenje, ki naj bi trajalo do štiri tedne, začelo 6. junija prihodnje leto.

V zadnjih letih je zaradi številnih obtožb, sodnih postopkov in preiskav Spaceyjeva kariera v zatonu. Foto: EPA
V zadnjih letih je zaradi številnih obtožb, sodnih postopkov in preiskav Spaceyjeva kariera v zatonu. Foto: EPA

Obtoženčev odvetnik Patrick Gibbs je že prejšnji mesec dejal, da igralec "odločno zanika vsakršno kaznivo dejanje v tem primeru" in poudaril, da bo to dokazal med sojenjem.
Spacey je obtožen za kazniva dejanja, ki naj bi se zgodila med letoma 2005 in 2013, ko je deloval kot umetniški vodja gledališča Old Vic v Londonu. Z dvema oskarjema nagrajenega zvezdnika so ob prihodu na sodišče Old Bailey v središču Londona pričakali števili novinarji.
Na junijskem preliminarnem zaslišanju je 62-letnemu igralcu sodišče naložilo varščino, ki s seboj ne nosi obveze, da ostane v državi do naslednjega naroka, kar pomeni, da se med zaslišanji lahko vrne v ZDA, kjer ima družino, psa in avdicije za delo, kot je argumentiral njegov odvetnik.

Obtožnica bremeni Spaceyja štirih primerov spolnega napada proti različnim moškim in obtožbo prisile v spolni odnos s penetracijo brez privolitve. Dva napada naj bi se zgodila v Londonu leta 2005, tretji leta 2008. Do dveh incidentov naj bi prišlo leta 2013 v Londonu in Gloucestershiru. Kot je potrdila Metropolitanska policija, je domnevna žrtev incidentov iz leta 2005 zdaj v štiridesetih letih. Moška, ki naj bi bila žrtvi v letih 2008 in 2013, pa sta zdaj v tridesetih.

Obtoženca je tudi tokrat pred stavbo sodišča pričakala ogromna množica novinarjev in fotografov. Foto: EPA
Obtoženca je tudi tokrat pred stavbo sodišča pričakala ogromna množica novinarjev in fotografov. Foto: EPA

Novembra 2017 je igralec Anthony Rapp razkril, da ga je danes 62-letni Spacey spolno napadel in nadlegoval, ko je bil še deček, čemur je sledilo več prijav spolnega nadlegovanja in napada. Oglasilo se je okoli 30 različnih moških s podobno izkušnjo, večina v ZDA, nekaj pa tudi v Združenem kraljestvu, kjer je Spacey nekaj časa delal. Samo v londonskem gledališču Old Vic Theatre so dobili 20 ločenih prijav neprimernega vedenja in/ali nadlegovanja oz. napada. Britanska policija je preiskavo izvajala več let, pred nekaj tedni pa so sporočili, da so ovadbo skupaj z izsledki preiskave posredovali na tožilstvo. Potem ko je tožilstvo po preverbi dokaznih gradiv odločilo, da je dovolj dokazov za začetek sodnega postopka, je 13. junija sledila uradna obtožba.