Avdicija za glavno igralko je potekala v treh krogih, na katerih se je predstavilo več kot 50 mladih igralk, režiserja pa je najbolj prepričala študentka AGRFT-ja Nina Ivanišin. Foto: Vertigo
Avdicija za glavno igralko je potekala v treh krogih, na katerih se je predstavilo več kot 50 mladih igralk, režiserja pa je najbolj prepričala študentka AGRFT-ja Nina Ivanišin. Foto: Vertigo
Damjan Kozole
Damjan Kozole je skupaj z Ognjenom Sviličićem in Matevžem Luzarjem tudi scenarist zgodbe. Foto: EPA

Po čakanju na odločitev Filmskega sklada RS se je mednarodna koprodukcija končno začela razvijati. Zgodbo o pohlepu, begu pred samim seboj in o izgubljenih ambicijah bodo začeli snemati 27. marca, pred kamere pa bo v glavni vlogi stopila 22-letna študentka četrtega letnika igre na AGRFT Nina Ivanišin.

Tej bodo delali družbo Peter Musevski, Maruša Kink, Uroš Fürst, Primož Pirnat, Dejan Spasić, Aljoša Kovačič in Marjuta Slamič. V filmu pa se bo pojavil še sin znamenitega švedskega igralca Maxa von Sydowa, Cedric von Sydow.

Študentka, ki se znajde v grozljivi zmedi
Pod scenarij se podpisujejo Ognjen Sviličić, Damjan Kozole in Matevž Luzar, ki predstavljajo zgodbo o Aleksandri, študentki četrtega letnika angleščine. Ta na kredit kupi stanovanje, odplačati pa ga namerava s prostitucijo, zato odda oglas pod šifro Slovenka. V hotelu se dobi z nekim politikom, ki jih v času predsedovanja Slovenije EU-ju v Ljubljani ne manjka, in še preden se kaj zgodi tega zadane infarkt.

Medije preplavijo naslovi, da je bila s pokojnikom zadnja Slovenka in Aleksandra se znajde v nezavidljivi situaciji – na begu pred policijo, lokalnima zvodnikoma, banka ji grozi s hipoteko, poleg tega pa se bliža še čas izpitov. Ob tem mladenko najbolj obremenjuje skrb, da oče ne bi izvedel, kaj počne.

Film naj bi bil predvidoma posnet do konca maja, končan pa do konca leta. Kot direktor fotografije se predstavlja Aleš Belak, komponist je Igor Leonardi, producent pa Danijel Hočevar.

Drama nastaja v okviru produkcijske hiše Vertigo/Emotionfilm iz Ljubljane, pri snemanju pa sodelujejo še Neue Mediopolis Film iz Berlina, 4 film iz Zagreba, Pro.ba iz Sarajeva in Baš Čelik iz Beograda. Produkcijo filma sofinancirajo javni skladi iz omenjenih držav, razvoj projekta pa sta financirala evropska Media Plus in Filmski sklad RS.

M. K.