Stephen King je znan po zgodbah, v katerih se spopadeta univerzalna koncepta dobrega in zla. Foto: Amazon
Stephen King je znan po zgodbah, v katerih se spopadeta univerzalna koncepta dobrega in zla. Foto: Amazon

King je po pisanju spletnega portala Deadline povedal, da je velik režiserjev oboževalec. Greengrassa, ki je režiral več vohunskih filmov o Jasonu Bournu, je opisal kot "odlično izbiro" za filmsko priredbo.

Britanski režiser pa je Fairy Tale opisal kot "genialno delo", češ da je v isti sapi "klasična pustolovska zgodba in vznemirljiva sodobna alegorija".

Kingovski spopad med dobrim in zlim
Fantazijska knjiga, ki je izšla v septembru, pripoveduje o 17-letnem Charlieju Readu, ki se spopada z materino smrtjo in očetovim alkoholizmom; fant se zaposli z opravljanjem raznih manjših nalog za ekscentričnega, priletnega gospoda Bowditcha. Po starčevi smrti podeduje ne samo njegovega psa, ampak tudi ključe do skritega nezemeljskega kraljestva, do katerega se dostopa prek vrtne lope. Fant se znajde v bitki med silami dobrega in zla. Roman sicer ne prinaša gravža, krvi in groze nekaterih Kingovih najslavnejših del, poročajo prvi recenzenti.

Številne Kingove knjižne uspešnice so že postale tudi velike filmske uspešnice, med njimi Carrie, Izžarevanje, Tisto, Misery in Mačje pokopališče. Najnovejša v tej vrsti adaptacij, Mr. Harrigan's Phone z Donaldom Sutherlandom in Jaednom Martellom v glavnih vlogah, oktobra prihaja v Netflixov spletni katalog. V poprodukciji je tudi še nenaslovljeno nadaljevanje Mačjega pokopališča.

Greengrass je poleg filmov o Bournu režiral tudi Kapitana Phillipsa, 22. julij, United 93 in News of the World s Tomom Hanksom v glavni vlogi; njegov naslednji projekt bo ekranizacija kultnega Orwellovega romana 1984.

Pravice prodal za en dolar
King je Greengrassu ponudil odkup za simbolično vsoto en dolar (to je postala že njegova tradicija) – seveda pa bo udeležen pri deležu dobička filma. V zameno za to bo pisatelj sodeloval pri projektu in imel končno besedo pri filmskem scenariju.

Dogovor sicer še ne pomeni nujno, da bo film kdaj resnično ugledal luč dneva: najprej mora dobiti še filmski studio oz. pretočno platformo, ki ga bo financirala. Z dvema zvezdniškima imenoma to sicer ne bi smela biti prevelika ovira.