David Duchovny po odhodu iz Dosjejev X ni izbiral pravih vlog za vrnitev v soj žarometov. Foto:
David Duchovny po odhodu iz Dosjejev X ni izbiral pravih vlog za vrnitev v soj žarometov. Foto:
Trust the Man
Kritiki so pohvalili predvsem suhi humor davida Duchovnyja, scenarij pa se jim kljub temu zdi poln lukenj.
Trust the Man

Film Trust the Man ne pomeni samo nove romantične komedije z Julianne Moore v glavni vlogi, obenem je to tudi filmska vrnitev Davida Duchovnyja. Nekdanji agent Mulder (govorimo seveda o nadaljevanki Dosjeji X) tokrat ne bo razkrinkaval zarot vlade, ampak bo sam spletkaril, in kot se za samooklicanega odvisneža od spolnosti spodobi, varal svojo ženo. Da bo zaplet še bolj čuden, je film režiral Bart Freundlich, sicer mož Julianne Moore, manjši vlogi pa imata celo njuna “resnična“ otroka.

Zgodbo zakona Rebecce (Moore) in Toma (Duchovny) zapletata še ženin brat Tobey (Billy Crudup) in njegovo dekle Elaine (Maggie Gyllenhaal), ki ga nikakor ne more pripraviti do poroke. Romantična komedija odpira večna vprašanja o tem, zakaj moški in ženske na življenje gledajo različno.

Nista ekshibicionista
Moorova in Freundlich nočeta, da bi ljudje na film gledali kot okno v njuno zakonsko življenje, čeprav priznavata, da je v njem kar nekaj avtobiografskih elementov. Zdajšnja zakonca sta se spoznala pred desetimi leti, na snemanju filma The Myth of Fingerprints.

Newyorški kritiki: brez milosti
Film je po enem dnevu v ameriških kinih doživel različne kritike. Tiste bolj naklonjene so ga primerjale z ekscenričnim manhattaskim humorjem Woodyja Allena, ki se seveda ukvarja predvsem z razmerji in kaj gre v njih narobe. Drugi ocenjevalci pa so film pokarali, češ da ne presega klišejskih okvirov svojega žanra. Nekje so zapisali celo. “Trust the Man skuša biti duhovita, ostra newyorška komedija. No, vsaj en pogoj brez dvoma izpolnjuje - film se resnično odvija v New Yorku.”

Stoično prenašanje usode
Moorova, ki je kariero začela v televizijskih žajfnicah, kasneje pa je bila za vlogi v filmih Ure do večnosti in Konec afere nominirana za oskarja, si po vseh letih negativne kritike še vedno vzame k srcu. “No, ampak, če se hočeš sončiti v hvali, moraš včasih sprejeti tudi tiste manj prijazne pripombe,” je sprijaznjena z usodo. Svoj pretekli izbor filmov pa sploh komentira na zanimiv način: “To je približno tako kot z moškimi – kako spoznaš dobrega, če nisi imela prej nekaj slabih?”