V Sarajevu rojeni Slobodan Maksimović (1975) je že svoj prvi študentski film, 1/2, predstavil na festivalu v Cannesu. Foto:
V Sarajevu rojeni Slobodan Maksimović (1975) je že svoj prvi študentski film, 1/2, predstavil na festivalu v Cannesu. Foto:
Luzarjev film Vučko, ki je bil letos nominiran za študentskega oskarja, je bil avgusta povabljen na 61. mednarodni filmski festival v Locarnu v Švici, enega najpomembnejših evropskih filmskih festivalov. Foto: Režiserjeva spletna stran

7. festival filmskih šol Začetki (Načalo), ki ga gosti Sankt Petersburg, je Slobodanu Maksimoviću prinesel nagrado za najboljšo režijo (študijski igrani film Agape), Matevžu Luzarju pa za najboljši scenarij (študijski igrani film Vučko). Na festivalu, ki je potekal med 25. septembrom in 1. oktobrom, so bili prijavljeni študijski filmi iz 37 filmskih šol z vsega sveta.

Nune dobijo internet in izgubljeni pes
Agape je postavljena v odmaknjen ženski samostan, kjer se odločijo uvesti širokopasovni internet. V glavnih vlogah nastopata študentka AGRFT-ja Nina Ivanišin kot Melisa in Vladimir Vlaškalič kot Teo, v stranskih pa še Štefanija Drolc, Jožica Avbelj, Ljerka Belak, Alenka Kozolec in drugi. Maksimović je za svoj film, ki je julija dobil nagrado žirije na 6. mediteranskem festivalu kratkega filma Tanger v Maroku, napisal tudi scenarij.

Film Vučko pripoveduje o osamljenem upokojencu Zdravku, ki si pri sosedi sposodi psa Vučka, da bi lažje navezal stike z lastniki psov, ki svoje ljubljenčke pripeljejo v park. Vendar pa Vučko pobegne in ko Zdravko v stanovanju premišljuje, kako to povedati sosedi, pozvonita pri vratih dva misijonarja mormonske vere. Je Zdravko našel nekoga, ki ga bo poslušal?

V vlogi Zdravka je zaigral Evgen Car, v vlogah mormonov študenta AGRFT-ja Uroš Kaurin in Klemen Slakonja. Sodelovali so še Mojca Fatur, Suzana Grau, Mojca Funkl, Silva Čušin, Pia Zemljič, Polona Juh in drugi. Luzar ob scenariju podpisuje tudi režijo filma.

Po lanskoletni nagradi posebni zlati dinozaver za najboljšo filmsko šolo, ki jo je Akademija za gledališče, radio, film in televizijo prejela na festivalu filmskih šol Etiuda & Anima v Krakovu na Poljskem, je diploma za najboljše učenje mladih filmskih ustvarjalcev že drugo tovrstno priznanje za AGRFT.