Kmalu bo sprejeta odločitev, ali bodo fantazijsko deželo Srednjega sveta v filmu Hobit znova snemali na Novi Zelandiji. Foto:
Kmalu bo sprejeta odločitev, ali bodo fantazijsko deželo Srednjega sveta v filmu Hobit znova snemali na Novi Zelandiji. Foto:
Ian Holm
V Gospodarju prstanov je imel hobit Bilbo (ki ga je upodobil igralec Ian Holm) le stransko vlogo, v Hobitu pa bo postal osrednji junak zgodbe. Igral naj bi ga angleški igralec Martin Freeman.

Vlada Nove Zelandije je opozorila, da se ne bo zapletala v vojno ponudb in subvencij, čeprav se bo studio Warner Bros odločil preseliti produkcijo filma Hobit v drugo državo. Obenem so na ulicah včeraj potekali protesti tisočih oboževalcev Tolkienovih zgodb (nekateri so bili oblečeni v hobite), ki so filmski studio želeli prepričati, da je Nova Zelandija edina prava lokacija za snemanje dveh filmov predzgodbe trilogije Gospodar prstanov. Premier John Key je po pogajanjih povedal, da so bila ta sicer konstruktivna, a da možnosti snemanja Hobita na Novi Zelandiji še vedno niso višje od 50 odstotkov.

Se bo produkcija Hobita selila drugam?
Zaradi kratkega sindikalnega bojkota so iz studia Warner Bros prejšnji teden sporočili, da razmišljajo o preselitvi 500 milijonov dolarjev vredne filmske različice Tolkienove fantazijske zgodbe drugam. Mogoče alternativne lokacije za snemanje Hobita naj bi bile po nekaterih poročilih v Angliji, na Škotskem, Irskem, v Kanadi, Avstraliji in Vzhodni Evropi.
Dokončno odločitev o tem, ali bodo film snemali na Novi Zelandiji, naj bi dosegli še ta teden na ponovnem sestanku predstavnikov studia in novozelandske vlade, katere pogajalsko delegacijo bo vodil sam premier John Key, ki je odločen, da ne bo povečeval filmskih subvencij. "V pogovorih z Warner Brosom sem jasno povedal, da se bo v primeru vojne ponudb Nova Zelandija umaknila, saj menim, da se na takšen način tega ne počne. Ne želimo se znova pogajati z vsako produkcijsko družbo, ki bo prišla na Novo Zelandijo," je odločen premier Key.
Brez razmetavanja denarja mogoče olajšave
Odobrene filmske subvencije ocenjujejo na približno 50 milijonov dolarjev, nekateri člani sindikata igralcev pa opozarjajo, da Warner Bros izkorišča spor zaradi delovnih razmer za to, da bi od vlade izsilil boljši sporazum. Čeprav je Key obljubil, da Warner Brosu ne bo še dodatno finančno pomagal, ni izključil možnosti davčnih olajšav in sprememb industrijske zakonodaje.