Z oddajo Infodrom želijo pomagati otrokom razviti lastno vizijo sveta, jih opremiti z orodji za razumevanje informacij in jih nasloviti kot prihodnje aktivne državljane. Foto: RTV SLO
Z oddajo Infodrom želijo pomagati otrokom razviti lastno vizijo sveta, jih opremiti z orodji za razumevanje informacij in jih nasloviti kot prihodnje aktivne državljane. Foto: RTV SLO
Barbara Brezavšček Stegeman, Infodrom
Infodrom bo na sporedu vsak dan v tednu, od ponedeljka do petka, ob 18.00 na prvem programu TV Slovenije, ko bodo po svetu informacij popeljali Neža Prah, Tina Antončič, Jan Robin, Nejc Levstik in Lea Vornšek. Foto: RTV SLO

Gledalci oddaje Infodrom – ta bo na sporedu vsak dan od ponedeljka do petka ob 18.00 na 1. programu TV Slovenija – bodo izvedeli vse o glasbi, športu, kulturi in živalih, pa tudi o znanih ljudeh in nenavadnih stvareh. Tudi z dogajanjem v šoli bodo na tekočem.
"Danes mediji popeljejo otroke okoli sveta, še preden jim je dovoljeno prečkati ulico. Otroci opazujejo, kaj se dogaja doma in po svetu, spremljajo informacije po televizijskih, radijskih in spletnih kanalih, vendar velikokrat informacij ne znajo umestiti v kontekst in imajo zato veliko vprašanj," pojasnjuje urednica oddaje Barbara Brezavšček Stegeman.
Zato bo Infodrom razlagal ozadje dnevnih dogodkov, vključil tako dobre kot slabe novice in odprl javni prostor za izražanje mnenj otrok, z oddajo pa bodo otroci tudi dobili glas v javnosti, s tem pa tudi prevzeli odgovornost za prihodnost in svet, v katerem živijo. "Želimo si, da bi Infodrom otrokom pomagal razviti lastno vizijo sveta, jih opremil z orodji za razumevanje informacij in jih naslovil kot prihodnje aktivne državljane," še dodaja Barbara Brezavšček Stegeman.
Najrazličnejše informacije bo gledalcem približala ekipa, ki jo sestavljajo voditelji Neža Prah, Tina Antončič, Jan Robin, Nejc Levstik in Lea Vornšek. Oddajo spremlja interaktivni spletni portal infodrom.si, kjer je med drugim na voljo arhiv oddaj, posameznih prispevkov, možnost izražanja mnenja prek anket in forumov. Ogledati si bo mogoče tudi vsebine uporabnikov, vse od videa do fotografij, stran pa odpira tudi prostor za vključevanje staršev, učiteljev, strokovnjakov in drugih zainteresiranih skupin.
Oddaja je namenjena gledalcem od 8. do 12. leta starosti. Temelji na mednarodni izmenjavi prispevkov in reportaž prek mreže EBU-ja ter na lastni produkciji prispevkov, poročil in reportaž, zaznamujejo pa jo aktualnost in relevantnost. Neposredno odgovarja na vprašanja otrok in jih obvešča o vsem, kar morajo vedeti.

Povejmo tako, da bodo otroci razumeli
Ustvarjalci so si oddajo zamislili na način, ki je otrokom blizu in ki ga razumejo. Vse prevečkrat se otrokom informacije podajajo na 'odrasli' način, ki pa jih ne pritegne. Glavno poslanstvo oddaje je otrokom razlagati kompleksen svet na njim razumljiv način ter poročati o novicah, ki so pomembne za otroke in jih tako pripraviti na vlogo državljana in življenje v družbi, prepredeni s komunikacijami.