Prizor iz filma Ne joči, Peter. Foto: RTV SLO
Prizor iz filma Ne joči, Peter. Foto: RTV SLO

Digitalizirano in restavrirano različico filma Ne joči, Peter, ki ga je leta 1964 režiral France Štiglic, si je občinstvo lahko že ogledalo oktobra 2019 v sklopu projekta Naši filmi doma, ko so pri Slovenskem filmskem centru (SFC) proslavljali 100-letnico režiserjevega rojstva.

Skupna pot partizanskih minerjev in vojnih sirot
Celovečerec govori o častni nalogi dveh partizanskih minerjev, ki morata pripeljati tri vojne sirote z nevarnega območja, kjer potekajo boji, na varno osvobojeno ozemlje. Minerja sta na začetku ponižana, saj sta pričakovala kakšno večjo akcijo, a se pozneje spoprijateljita z otroki, še posebej z najmlajšim Petrom, ki je tudi krivec za vse poznejše smešne in nežne prizore, so zapisali v SFC-ju.

Sorodna novica Bilo je nekoč ... ko so snemali filmsko uspešnico Ne joči, Peter

V znameniti partizanski komediji so igrali Maks Bajc, Danilo Bezlaj, Leopold Polde Bibič, Metka Bučar, Miha Derganc, Andrej Kurent, Bogdan Lubej, Marjanca Mavec, Branko Miklavc, Kristijan Muck, Vinko Podgoršek, Karel Pogorelec, Majda Potokar, Franci Prus, Lojze Rozman, Tone Slodnjak, Bert Sotlar, Dušan Škedl, Zlatko Šugman, Dare Ulaga in Aleksander Valič.

Digitalno restavrirani še dve Štigličevi stvaritvi
V preteklih letih digitalno restavrirana in javno prikazana že dva Štigličeva filma: Dolina miru (1956) in Na svoji zemlji (1948). Poleg teh dveh so bili restavrirani še filmi Sedmina (1969) režiserja Matjaža Klopčiča, To so gadi (1977) režiserja Jožeta Bevca in Sreča na vrvici (1977) scenarista in režiserja Janeta Kavčiča. Prvi štirje omenjeni filmi so že izšli v zbirki SI-FI Klasika, so še navedli pri SFC-ju.

Digitalizirano in restavrirano različico filma Ne joči, Peter si je občinstvo lahko že ogledalo leta 2019, letošnjega oktobra pa bodo restavrirano različico prikazali tudi v portugalski kinoteki v Lizboni, v sklopu predstavitve slovenske kinematografije. Film je za SFC digitalno restavrirala produkcijska hiša Iridium Film. Uporabljeno arhivsko filmsko gradivo pa hrani Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije.

Premiera digitalno restavriranega filma Ne joči (2019)
Snemanje filma Ne joči, Peter (2021)