The Franch Dispatch zaznamuje že deveto sodelovanje med Wesom Andersonom in igralcem Billom Murrayem. Foto: IMDb
The Franch Dispatch zaznamuje že deveto sodelovanje med Wesom Andersonom in igralcem Billom Murrayem. Foto: IMDb

Andersonov celovečerec sledi dogodkom v francoskem dopisništvu časopisa iz Kansasa, ki deluje v fiktivnem francoskem mestu 20. stoletja. V uradni izbor filmov, ki se potegujejo za eno največjih svetovnih kinematografskih nagrad zlato palmo so že potrdili še dva filma.

Festival odpira Leos Carax
Prvi je glasbeni film francoskega režiserja Leosa Caraxa Annette, s katerim bodo festival predvidoma tudi odprli. Carax je scenarij za celovečerec napisal skupaj z bratoma Ronom in Russellom Maela iz glasbene skupine Sparks, v njem pa igrata Marion Cotillard in Adam Driver. Anette, Caraxov prvi celovečerec v angleščini, je zgodba o karizmatičnem zvezdniškem paru: ona je slavna pevka, on pa provokativen stand-up komik. Ko se jima rodi hčerka Annette, "skrivnostna deklica z izjemno usodo", bosta njuni življenji za vedno spremenjeni, napoveduje skopi sinosis filma.

Drugi pa je film Nizozemca Paula Verhoevna Benedetta, katerega zgodba je postavljena v 17. stoletje in pripoveduje zgodbo nune, ki se pridruži italijanskemu samostanu in začne ljubezensko razmerje z žensko.

Cannes se vrača po letu (in dveh mesecih)
Celotni izbor uradnega tekmovalnega dela bodo objavili 3. junija. Na zadnjem, predlanskem festivalu v Cannesu je zlato palmo dobil južnokorejski film Parazit režiserja Bonga Joon Hoja. Festival, ki je največje filmsko srečanje na svetu in je običajno potekal v mesecu maju, so lani v fizični obliki odpovedali, letos pa zaradi epidemioloških razmer preložili za skoraj dva meseca. Predviden je od 6. do 17. julija.

Andersonov The French Dispatch je torej zgodba o skupini ameriških novinarjev, ki v 20. stoletju v izmišljenem francoskem mestu Ennui-sur-Blasé (fr., nekaj takega kot Zdolgočasenost na apatiji) pišejo o politiki, kulturi in ljudeh za časopis The French Dispatch.

V komediji nastopijo zvezdniki, ki redno sodelujejo z Andersonom Bill Murray, Tilda Swinton, Owen Wilson, Frances McDormand, Adrien Brody in Lea Seydoux, pa tudi Benicio del Toro, Saoirse Ronan, Elizabeth Moss in Timothée Chalamet.

Osrednji lik bo izdajatelj Arthur Howitzer mlajši, ki mora urediti še zadnjo številko časopisa. Igra ga Bill Murray, ki tokrat tako že devetič sodeluje z ameriškim režiserjem; navdih za njegov lik je bil menda resnični soustanovitelj revije The New Yorker, Harold Ross. V igralski zasedbi so poleg prej omenjenih še Christoph Waltz, Jeffrey Wright in Mathieu Amalric. Film bo prepletal tri glavne zgodbene niti in v vsaj eni izmed njih Frances McDormand Timotheeja Chalameta zmoti med namakanjem v kadi, razkriva napovednik. Pod scenarij so poleg Andersona podpisani še Roman Coppola, Jason Schwartzman in Hugo Guinness.