Kriti Sanon se je na 22. podelitvi nagrad akademije mednarodnega indijskega filma v Abu Dabiju veselila nagrade za glavno žensko vlogo. Foto: EPA
Kriti Sanon se je na 22. podelitvi nagrad akademije mednarodnega indijskega filma v Abu Dabiju veselila nagrade za glavno žensko vlogo. Foto: EPA

Vojni film Shershaah, ki je prejel nagradi za najboljši film in najboljšo režijo, je postavljen v leto 1999 v Kargilsko vojno s Pakistanom. Film je bil favorit, saj je imel 12 nominacij, poroča Guardian.

Peturne podelitve v Abu Dabiju se je udeležila vrsta največjih bollywoodskih zvezdnikov.
Nagrado za najboljšo moško vlogo je prejel Vicky Kaushal za vlogo Sardarja Udhama, indijskega upornika v masakru v Amritsarju leta 1919. V kategoriji za glavno žensko vlogo je slavila zmago Kriti Sanon za vlogo v komediji Mimi, v kateri je pod drobnogledom industrija nadomestnih mam in odnos družbe do samohranilk.

"Ko se je svet začel počasi odpirati, so bile kinodvorane zadnje, ki so se odprle. A so bile prve, ki so se napolnile. Vi ste rešili filmsko industrijo in vse, ki delajo v njej," je dejal gostitelj razkošne podelitve Salman Khan. Indija ima največjo filmsko produkcijo na svetu. Med epidemijo je utrpela hude udarce, saj je bila produkcija ustavljena, kinematografi zaprti, v ospredje pa so prišle pretočne storitve.

Filmska industrija v hindujščini, ki je največji del indijske produkcije, je bila leta 2019 vredna 2,5 milijarde dolarjev, posnamejo največ filmov na svetu, poleg tega pa posnamejo še več sto filmov v 21 drugih uradnih jezikih Indije.