Če morda niste vedeli: 'pohujšljivi' del tega prizora iz Črne Dalije ni Scarlett Johansson, ampak njena cigareta. Foto:
Če morda niste vedeli: 'pohujšljivi' del tega prizora iz Črne Dalije ni Scarlett Johansson, ampak njena cigareta. Foto:
Jack Nicholson v Dvojni igri
V Dvojni igri je spletk in pretvarjanja veliko, ampak če Jack Nicholson kadi, ste lahko gotovi, da je negativec.

Ameriška filmska zveza (Motion Picture Association of America) je objavila, da bo pri “razporejanju” filmov v kategorije glede na najnižjo starost, ki je za ogled še sprejemljiva, upoštevali tudi, ali in koliko v filmu kadijo. Če bodo ocenili, da je kajenje prikazano “poveličevalno” ali da bi utegnilo gledalca k temu početju celo navajati, bodo filmu prisodili oznako R, torej prepoved ogleda mladoletnim.

Kaj torej kvari mladino?
Do zdaj je veljalo, da je film dobil oznako R le, če je pred kamero kadil otrok, pa še takrat so morali biti v filmu tudi kakšni drugi “pohujšljivi” faktorji. Zdaj je kajenje že samo po sebi zadosten razlog (z isto “težo” kot na primer eksplicitni prizori spolnosti, nasilja in preklinjanje), je odločila Ameriška filmska zveza.

Ukrep je še premil!
Za spremembo v pravilniku so se protikadilski aktivisti borili kar nekaj let. Nekatere skupine so novico o zaostritvi cenzure pozdravile, druge pa vztrajajo, da to še ni dovolj – po njihovem mnenju bi morali mladoletnim preprečiti ogled vseh filmov, v katerih se cigarete sploh pojavijo.

"Kajenje je v naši družbi seveda nesprejemljiv pojav. Ker uporaba nikotina zelo hitro vodi v odvisnost, si verjetno noben starš ne želi, da bi njegov otrok kadil," odločitev MPAA razlaga njen predsednik Dan Glickman. Nasprotniki novega pravilnika ugovarjajo, češ da je ukrep pretiran in da išče krivce za kajenje med mladimi na napačnem kraju.

Amnestija ali Filmski seznam ogroženih vrst
Obstaja le manjša "luknjica" v sistemu. Oznaka R bo filmu oproščena, če bo kajenje ključen del zgodbe ali njenega zgodovinskega ozadja – kot primer MPAA navaja nedavni film Georgea Clooneya Lahko noč in srečno, v katerem je v ospredju lik legendarnega novinarja (in verižnega kadilca) Edwarda R. Murrowa.