Na spletni strani Rotten Tomatoes je 100 odstotkov kritikov dalo filmu pozitivno oceno, kar je neverjeten dosežek. Strinjajo se, da je Čarovnik iz Oza 'absolutna mojstrovina, katere prelomni vizualni učinki in spretno pripovedovanje še danes učinkujeta'. 'Obvezen ogled za staro in mlado,' so zapisali. Foto: MGM
Na spletni strani Rotten Tomatoes je 100 odstotkov kritikov dalo filmu pozitivno oceno, kar je neverjeten dosežek. Strinjajo se, da je Čarovnik iz Oza 'absolutna mojstrovina, katere prelomni vizualni učinki in spretno pripovedovanje še danes učinkujeta'. 'Obvezen ogled za staro in mlado,' so zapisali. Foto: MGM
Judy Garland
Judy Garland je bila v času snemanja Čarovnika iz Oza stara 17 let. Kljub poklicnim uspehom od mladih let naprej se je vse življenje spopadala z osebnimi težavami. Poročena je bila petkrat, štirje njeni zakoni so se končali z ločitvijo. Leta 1969 je umrla zaradi prevelikega odmerka zdravil, stara 47 let. Izmed njenih treh otrok je igralska kariera uspela danes 64-letni Lizi Minnelli, ki se je Garlandovi rodila v zakonu z režiserjem Vincentejem Minnellijem. Foto: MGM

Če ste te dni kaj brskali po spletu in ste zašli na Google, ste morda opazili, da so se na omenjenem iskalniku z grafiko poklonili 71. obletnici nastanka Čarovnika iz Oza, ene največjih filmskih pravljic vseh časov. Pri Guardianu so ob tej priložnosti zbrali 71 dejstev o tem klasičnem muzikalu, ki jih morda niste poznali. Za vas smo izbrali nekaj najzanimivejših.

- Garlandova v resnici ni nosila bele obleke, ampak rožnato, ki jo je bilo lažje posneti v tehniki Technicolor. Da je bilo videti, kot da ima takrat 17-letna Judy Garland še nerazvito, otroško postavo, pa so dosegli s pomočjo korzeta.

- Da so bili konji v Smaragdnem mestu videti zeleni, so jih oblepili s kristali iz sadnega želeja. Prizore so morali posneti zares na hitro, preden so konji žele polizali.

- Produkcijski stroški filma so znašali kar 2,8 milijona dolarjev, kar je bila za tisti čas velikanska vsota. Ko je prvič prišel v kina, pa je film zaslužil le tri milijone.

- Pesem iz filma Over the Rainbow je Ameriški filmski inšitut uvrstil na prvo mesto lestvice največjih pesmi ameriškega filma (poslušajte jo tukaj), film se je znašel na prvem mestu njihove lestvice 10 največjih domišljijskih filmov in na desetem mestu med največjimi filmi vseh časov. So ga pa po drugi strani pri reviji Premiere uvrstili med 20 najbolj precenjenih filmov vseh časov ...

- Kostumi Raya Bolgerja, Berta Lahra in Jacka Haleyja (na prvi fotografiji v družbi Garlandove kot Strahopetni lev, Strašilo in Kositrni drvar) so bili tako strašljivi, da so morali jesti v slačilnicah in niso vznemirjali drugih obedovalcev v menzi studiev MGM.

- Judy Garland je za upodobitev Dorothy dobila otroškega oskarja.

- Rumeno tlakovano cesto so ustvarili s pomočjo običajne industrijske barve, kupljene nekaj ulic stran od studia.
- (Seveda) Dorothyjina hiša ni v resnici padla z neba. Ta dogodek so ustvarjalci prikazali tako, da so miniaturno hišo vrgli na tla, kjer je bilo narisano nebo, nato pa film zavrteli nazaj.

- Čarovnik iz Oza naj bi bil eden najbolj gledanih filmov v zahodnem svetu, predvsem zato, ker je še danes stalnica na tv-sporedih.

- Judy Garland je vsakič, ko so poskušali posneti prizor, v katerem Dorothy da klofuto Strahopetnemu levu, bruhnila v smeh. Zato jo je režiser Victor Fleming potegnil na stran in ji dal zaušnico. Prizor so nato takoj uspešno posneli.

- Tornado je nastal iz muslinaste nogavice, ki so jo vihteli nad miniaturami kansaške farme in polj v prahu.

- Film so pri ameriški kongresni knjižnici označili za "kulturno pomemben" in ga od leta 1989 hranijo v narodnem registru filmov. Od leta 2007 je film tudi na Unescovem seznamu spominov sveta.

- V Hollywoodu za leto 2013 načrtujejo predzgodbo Čarovnika iz Oza z delovnim naslovom Oz: velik in vpliven. Režiral ga bo Sam Raimi (Spider-Man), v njem pa naj bi igral Robert Downey Jr.