Letos 17. sarajevski filmski festival je prvič potekal leta 1995, še pred koncem štiriletnega obleganja mesta. Foto: www.sff.ba
Letos 17. sarajevski filmski festival je prvič potekal leta 1995, še pred koncem štiriletnega obleganja mesta. Foto: www.sff.ba
Loša Orkestar
Svetovno premiero je na sarajevskem filmskem festivalu že doživel film Orkestar (Orkester), ki se je je udeležil tudi Saša Lošić iz skupine Plavi orkestar, o kateri film bosanskega režiserja Pjera Žalice govori. Foto: www.sff.ba
Zgodba o generaciji, ki je doživela razpad Jugoslavije
17. sarajevski filmski festival

Na 17. sarajevskem filmskem festivalu, ki bo potekal do 30. julija, je močno zastopan tudi slovenski film z izdelki režiserjev Mihe Hočevarja, Martina Turka, Maje Weiss, Nejca Gazvode, Blaža Kutina in Vlada Škafarja.

Slovenci zastopani v večini programov
V tekmovalnem programu celovečercev se za nagrado srce Sarajeva, vredno 25 tisoč evrov, letos poteguje deset filmov, med njimi režijski prvenec Nejca Gazvode Izlet. Filma Stvari, ki jih nisva nikoli naredila režiserja Martina Turka in Toplo za ta letni čas režiserja Blaža Kutina sta se uvrstila v tekmovalni program kratkega filma in bosta v Sarajevu prikazana premierno.

V tekmovalnem programu dokumentarcev je Slovenija zastopana s filmom režiserke Maje Weiss Kam je izginil delavski razred, v TEEN Areni, ki je posvečena mladinskemu filmu, pa z uspešnico Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja, ki bo v Sarajevu doživel tudi mednarodno premiero. Lanska produkcija Oča Vlada Škafarja bo prikazana v programu V fokusu, Škafar pa sodeluje tudi v razvojnem programu Cinelink s projektom Mati.

Wenders o tridimenzionalnem plesnem filmu
Častni gost letošnjega festivala je nemški režiser Wim Wenders, ki bo sarajevskemu občinstvu predstavil svoj zadnji film Pina. Celovečerni dokumentarec o nemški plesalki in koreografinji Pini Bausch, ki je posnet v 3D-tehniki, je svetovno premiero doživel na 61. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu. Wenders je danes v sklopu 5. Sarajevo Talent Campusa (SCT) predaval filmskim talentom o izzivih 3D-tehnologije v svojem "plesnem" filmu Pina.

Uvodni predavatelj STC pa je bil madžarski režiser Béla Tarr, ki je govoril o svojem zadnjem projektu Torinski konj – z galaprojekcijo tega njegovega filma so tudi odprl tekmovalni program sarajevskega festivala. V naslednjih dneh bodo na festivalu predavali še mnogi uveljavljeni filmski umetniki, med njimi Olivia Hetreed, Kate Leys, Abdulah Sidran, Katriel Schory, Philippe Bober, Gabriele Brunnenmeyer in Licia Eminenti.

Plavi orkestar na domačem terenu
Na sarajevskem festivalu je svetovno premiero doživel tudi film Orkestar (Orkester), ki pripoveduje o 25-letni karieri Saše Lošića in skupine Plavi orkestar. Film bosanskega režiserja Pjera Žalice, ki je napisal tudi scenarij, bo prikazan v programu Open Air.

Včeraj se je v Sarajevu s 3D-projekcijo Levjega kralja v Skenderiji začel tudi 3D-vikend v okviru Otroškega programa Sarajevo Film Festivala, ki ga bodo danes nadaljevali z ravno tako tridimenzionalno projekcijo filma Avtomobili 2.

Več utrinkov prvih dni festivala si oglejte v spodnji galeriji fotografij, v videoposnetkih in na spletni strani Sarajevo Film Festivala.



Zgodba o generaciji, ki je doživela razpad Jugoslavije
17. sarajevski filmski festival