Nastopil je v več kot 100 filmih in poskrbel za malo morje nepozabnih filmskih doživetij. Foto: EPA
Nastopil je v več kot 100 filmih in poskrbel za malo morje nepozabnih filmskih doživetij. Foto: EPA
Mladost
Pred letošnjo podelitvijo evropskih filmskih nagrad si je Caine prislužil nominacijo za najboljšo vlogo v filmu Mladost Paola Sorrentina, ki je tudi največji favorit za letošnje nagrade. Foto: Promocijsko gradivo
Jastog
Mladosti sledita po številu nominacij filma Jastog in Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju. Oba sta nominirana v štirih kategorijah. Foto: Liffe

Igralcu bodo podelili častno nagrado predsednika in upravnega odbora EFA-ja, ki sta ga do zdaj prejela le ustanovni član Manoel de Oliveira in Michel Piccoli. Priznanje prihaja iz dna njihovih src, sta ob razglasitvi dobitnika dejala predsednica upravnega odbora EFA-ja Agnieszka Holland in predsednik EFA-ja Wim Wenders, izročili pa mu ga bodo v Berlinu na sobotni podelitvi evropskih filmskih nagrad.


Cela vrsta nepozabnih filmskih likov

Michael Caine ima za seboj več kot 100 filmov. Prejel je domala vse nagrade, ustvaril nekaj nepozabnih filmskih doživetij, gledalcem pa se je v spomin vtisnil z vlogami, kot so vohun Harry Palmer v filmu Strogo zaupno Ipcress (1965), ženskar Alfie v istoimenski romantični komediji (1966), gangster Charlie Croker v filmu Italijanska misija (1969), frizer Milo Tindle v filmu Vohuna (1972) in konzul v Častnem konzulu (1983).

Igral je tudi univerzitetnega profesorja v Vedoželjni Riti (1983), moža in ljubimca v drami Hannah in njeni sestri (1986), glasbenega menedžerja Raya Saya v filmu Tihi glas (1998), direktorja sirotišnice v Hišnem redu (1999), novinarja Thomasa Fowlerja v filmu Mirni Američan (2002) in Batmanovega butlerja Alfreda.

Trenutno navdušuje v filmu Mladost, videli smo ga tudi na letošnjem Liffu, ki mu je prinesla tudi drugo nominacijo za evropsko filmsko nagrado. Evropska akademija ga je opazila že leta 2001, ko je bil nominiran za vlogo v filmu Last Orders.

Najbolje kaže Mladosti
Mladost, grenko-sladka refleksija o življenju Paola Sorrentina, je s petimi nominacijami tudi največji favorit za letošnje nagrade. Ob Cainu je nominirana še soigralka Rachel Weisz, drama pa se poteguje tudi za nagrade za najboljši film, režijo in scenarij. Po štiri nominacije imata mračna nadrealistična komedija Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju Roya Anderssona ter znanstvenofantastična komedija Jastog Yorgosa Lanthimosa. O najboljših dosežkih evropskega filma presoja 3.000 članov Evropske filmske akademije.