Pred manj kot mesecem dni je Minghella odstopil z mesta predsednika Britanskega filmskega inštituta. Foto: EPA
Pred manj kot mesecem dni je Minghella odstopil z mesta predsednika Britanskega filmskega inštituta. Foto: EPA

To je težko priznati, ampak resnici na ljubo si zares želim, da ljudje v meni ne bi videli muhe enodnevnice. Še vedno se bojim, da bodo nekoč vsi sklenili, da nisem "zaresen" režiser.

Anthony Minghella v intervjuju za The Sunday Times (2000)
Angleški pacient
V Angleškem pacientu sta zaljubljenca, ki jima čas in okoliščine nista naklonjena, odigrala Kristin Scott Thomas in Ralph Fiennes.
Renée Zellweger v Hladnem vrhu
Za Hladni vrh Minghella sicer ni dobil nominacije za oskarja, je pa film kipec za najboljšo stransko vlogo prinesel Renée Zellweger. Foto: EPA

Eden od vodilnih mož britanske kinematografije je prejšnji četrtek v londonski bolnišnici Charring Cross uspešno prestal operacijo tvorbe na vratu; videti je bilo, da uspešno okreva, a je danes nenadoma prišlo do zapletov; Minghella je umrl zaradi možganske krvavitve.
Minghella bo v spominu ostal predvsem kot mojster filmskih adaptacij literarnih uspešnic; dober primer njegove veščine sta Nadarjeni gospod Ripley (po kriminalki Patricie Highsmith) in Hladni vrh (po romanu Charlesa Frazierja), na sam vrh tega seznama pa seveda sodi moderna klasika Angleški pacient, tragična ljubezenska zgodba, ki se odvija na ozadju druge svetovne vojne in je nastala po literarni predlogi Michaela Ondaatja. Film je leta 1996 dobil devet oskarjev, med drugim tudi tistega za najboljšo režijo.

Lani smo si v naših kinih lahko ogledali tudi film Nepovabljen (Breaking and Entering), v katerem se mlad in uspešen arhitekt (Jude Law) zbliža z bosansko begunko (Juliette Binoche).

Nedokončan detektivski izlet v Botsvano
Minghella se je nedavno vrnil iz Botsvane, kjer je snemal še en film po knjižni predlogi, tokrat po Prvi damski detektivski agenciji pisatelja Alexandra McCalla Smitha. Gre za prvi od 13 delov iz serije zgodb o botswanski zasebni detektivki, ki jih je za predvajanje odkupila tudi ameriška mreža HBO.

Ob režeiserjevi smrti so se tako oglasili tudi iz botsvanskega predsednikovega urada, z izjavo, da je tragedija "popolno presenečenje in gromozanska izguba". "Njegova ekscelenca se je z Minghello srečal; bil je zelo zadovoljen, da z McCallom ta film na vsak način skušata posneti v Botsvani," je povedal predsednikov predstavnik za stike z javnostjo. "Minghella je pripovedoval, kako je bil Hladni vrh, zgodbo, ki se odvija v ZDA, prisiljen posneti v Romuniji, in kako se mu je to takrat 'zdelo narobe'."

Prav nič hollywoodsko otroštvo
Leta 1954 rojeni režiser je odraščal na otoku Wight ob južni obali Velike Britanije, kjer sta njegova starša upravljala tovarno sladoleda. Študij režije mu je pomenil pobeg iz domačega okolja. "Odšel sem na univerzo in se več let nisem vračal. Postal sem učitelj in tam živel do 26. leta. Večino časa sem preživel sam, v knjižnici; vsekakor razumem, kako je, če si želiš biti kdo drug," je povedal v nekem intervjuju leta 2000.

V zabavno industrijo se je prebil kot televizijski scenarist, nato pa je leta 1990 prestal ognjeni krst s svojim režijskim prvencem: film Truly, Madly, Deeply romantična komedija z Juliet Stevenson in Alanom Rickmanom v glavnih vlogah, je bil posnet za televizijo, a je bil tako dobro sprejet, da so ga "preselili" še v kinematografe.

Izlet v gledališke vode
Leta 2005 se je filmar dal v zobe gledališkim kritikom, ki so raztrgali njegovo londonsko postavitev Puccinijeve opere Madame Butterfly. Režiser je predstavo namreč napolnil z japonsko simboliko - s ptički iz origamija, potezami tradicionalnega japonskega gledališča, in zbaletom s pahljačami, dodal je tudi s črnim lakom prevlečena tla. Kritika gor ali dol, spektakel v Minghellovi režiji je leto dni kasneje gostoval tudi na odru Metropolitanske opere.

Na desni si oglejte odlomek po mnenju nekaterih Minghellovega najboljšega filma, Nadarjeni gospod Ripley. Jude Law in Matt Damon blestita kot vase zagledani Dickie Greenleaf in njegova nemezis Tom Ripley, režiser pa je ustvaril prepričljivo sliko sončne francoske riviere, kjer pod bleščečo fasado tiho cvetita zloba in korupcija.
Minghella je ob smrti zapustil še dva nedokončana projekta, segment za skupinski filmski poklon "mestu mest", New York, I Love You, in dramo The Ninth Life of Louis Drax.

Ana Jurc

To je težko priznati, ampak resnici na ljubo si zares želim, da ljudje v meni ne bi videli muhe enodnevnice. Še vedno se bojim, da bodo nekoč vsi sklenili, da nisem "zaresen" režiser.

Anthony Minghella v intervjuju za The Sunday Times (2000)