Aleksander Gadžijev na Chopinovem tekmovanju v Varšavi. Foto: EPA
Aleksander Gadžijev na Chopinovem tekmovanju v Varšavi. Foto: EPA

Beethovnova filharmonija deluje v Badnu pri Dunaju in predstavlja dunajsko glasbeno tradicijo. V središču njenega repertoarja so dunajska klasika z Josephom Haydnom, A. W. Mozartom in Ludwigom van Beethovnom ter simfonična dela Franza Schuberta, iskana pa je tudi po izvedbi glasbe dinastije Strauss. V Cankarjevem domu bo nastopila pod taktirko svojega glavnega dirigenta Thomasa Rösnerja.

Filharmoniki bodo s solistom pianistom Aleksandrom Gadžijevom drevi izvedli drugi Chopinov klavirski koncert, spored bosta zaokrožili Beethovnova Uvertura Koriolan in sedma simfonija.

Orkester Beethovnove filharmonije. Foto: Cankarjev dom/Lukas Lorenz
Orkester Beethovnove filharmonije. Foto: Cankarjev dom/Lukas Lorenz

Iz rodne Gorice v Berlin
Gadžijev (1994) se je rodil v goriško glasbeno družino, tako da je ure klavirja najprej obiskoval pri mami Ingrid Silič, nato pa je nadaljeval izobraževanje pri očetu, priznanem ruskem pianistu Sijavušu Gadžijevu v okviru Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici. Z orkestrom je debitiral pri rosnih devetih letih, svoj prvi klavirski recital pa je izvedel leto pozneje. Leta 2008 je dobil najvišjo mogočo oceno na slovenskem tekmovanju mladih glasbenikov Temsig.

"Vesel sem, da je občutek za glasbo in zlasti za Chopina, ki sem ga razvijal v zadnjem letu, dobil tako priznanje," je med drugim po Chopinovem tekmovanju dejal Gadžijev. Foto: EPA

Leta 2012 je diplomiral z oznako magna cum laude na Konservatoriju Bruno Maderna iz Cesene, tri leta pozneje pa ga je pomembno zaznamovalo 9. mednarodno klavirsko tekmovanje Hamamatsu na Japonskem, kjer je osvojil tako prvo nagrado kot nagrado občinstva in nagrado župana mesta Sapporo. Nanizal je še nekaj drugih pomembnih uspehov na tekmovanjih in koncertih v različnih evropskih državah. Zadnja leta živi in deluje v Berlinu.

Velik uspeh na prestižnem tekmovanju
Oktobra je na Chopinovem tekmovanju v Varšavi, ki je največje klavirsko tekmovanje, osvojil drugo mesto in nagrado Krystiana Zimermana za najboljšo izvedbo Chopinove sonate. Tekmovanje sicer praviloma izvedejo vsakih pet let in 18. po vrsti naj bi pravzaprav potekalo že lani, vendar so ga zaradi pandemije zamaknili na letošnje leto. Visoka uvrstitev mladim pianistom odpira vrata v vrhunske svetovne koncertne dvorane in utira pot k snemanju z najbolj znanimi založbami.