Bob Geldof si je revščino v Afriki ogledal z lastnimi očmi. Foto: EPA
Bob Geldof si je revščino v Afriki ogledal z lastnimi očmi. Foto: EPA
Afrika se kar ne more izkopati iz hudih gospodarskih težav. Foto: EPA
Te dni tonskim mojstrom in postavljalcem odrov zlepa ne zmanjka dela. Foto: EPA
Ob zasedanju skupine G-8 se bodo v Gleneagles začasno preselili številni britanski policisti. Foto: EPA

Geldofov cilj je svetovne voditelje prepričati, da do leta 2010 razvojno pomoč Afriki povišajo na 25 milijard ameriških dolarjev. V intervjuju za CNN je Geldof povedal, da je skupina G-8 že privolila v 23 milijard. Organizator pa je prepričan, da bo prireditev tako veličastna, da bo politike prepričala, da v kraju Gleneagles na Škotskem, kjer bo zasedanje potekalo, primaknejo še tisti 2 milijardi.

Afrika - ljubezen Boba Geldofa
Geldof je tudi pojasnil, zakaj takšen "hrup" okoli Afrike. Afrika je namreč edina celina, kjer je realna gospodarska rast negativna. Z drastičnimi razmerami se je Geldof seznanil tudi sam, saj je že večkrat popotoval po "črni" celini, za BBC pa bo posnel tudi serijo dokumentarcev z naslovom Geldof v Afriki. Ti bodo pospremili tudi izid istoimenske knjige, katere izdajo Geldof napoveduje za letos.

Pohvala za Georga Busha
Geldof je še povedal, da se zaveda, da tudi če voditelji potrdijo predlog za 25 milijard dolarjev pomoči, ki ga je uradno podala britanska komisija za Afriko, se razmere še dolgo ne bodo izboljšale.

Glasbenik, ki se je bolj kot z vodstvom zasedbe Boomtown Rats uveljavil z organizacijo megalomanskih dobrodelnih projektov, je našel nekaj lepih besed tudi za ameriškega predsednika Busha. Ta je namreč oznanil, da nameravajo ZDA do leta 2010 podvojiti znesek svoje letne pomoči Afriki.

Izziv za londonsko policijo
Na koncert se intenzivno pripravljajo tudi policijske sile v mestih, ki bodo gostila priljubljene glasbenike. Koncert v londonskem Hyde Parku, ki bo sicer največji dogodek v sklopu Live 8, bo nadziralo kar 1.000 policistov, vsem londonskim "bobijem" pa so tudi odpovedali prosti konec tedna.

Z londonske policije so še sporočili, da bo nadzor koncerta Live 8 največji izziv za londonsko policijo po letu 2002, ko so potekale slovesnosti ob kraljičinem zlatem jubileju.

Finale v Edinburgu
6. 7. bo v pripravljenosti policija v Edinburgu, kjer bo Geldof ob začetku zasedanja skupine G-8 pripravil koncert, ki bo zaznamoval konec projekta Dolga pot k resnici in enega od njegovih podvigov za gradnjo boljšega sveta. Dogodek bo potekal na stadionu Murrayfield, ozračje pa utegne zaradi začetka političnega srečanja biti še bolj napeto kot na sobotnem koncertu v Londonu.