'Še bolj enostavno, še bolj direktno!' so besede, s katerimi koncertni dogodek napovedujejo organizatorji. Foto: Kum Bum
'Še bolj enostavno, še bolj direktno!' so besede, s katerimi koncertni dogodek napovedujejo organizatorji. Foto: Kum Bum

Damir Avdić iz Tuzle je že v 90. letih pritegnil pozornost javnosti kot frontman trde, "pravoverne" punkrockovske skupine Rupa u zidu, ki je izdala prvenec še pred vojno v Bosni, med vojno pa nanizala še dva. Čeprav Rupa u zidu ni (uradno) razpadla, je v "novem veku" Damir Avdić alias Diplomatz sam samcat s svojim orjaškim vokalom, ki strelja pripoved kot mitraljez, in z močno kitaro, ki jo stiska kot sprožilec bombe.

Leta 2004 je v domači Tuzli posnel svoj prvenec ...Od trnja i žaoka, ki je svojevrstna glasbena spremljava k njegovemu romanu Na krvi ćuprija (Most na krvi). Ta v klenem bošnjaškem slengu pripoveduje zgodbo o vojnem in povojnem času v Bosni med leti 1992 in 2002. Obe izdaji sta ugledali luč pri Zdenku Franjiću, knjiga pri založbi Bratstvo duša, plošča pri Slušaj najglasnije, uspešna monodrama Most na krvi pa je nastala v produkciji gledališča Glej in ob režijskem sodelovanju Marka Bulca.

Z intenzivnim nastopanjem se je legenda o "bosanskem psihu" razširila po hribovitem Balkanu, segla pa je tudi do Francije in Nemčije. Leta 2010 je glasbenik izdal svoj tretji album Život je raj, zdaj pa je tu Mein Kapital (izšel je pri založbi Kum Bum), ki ga je Avdić predstavil v Komuni Kina Šiška.