Poljskega skladatelja in dirigenta Krzysztofa Pendereckega so pokopali v cerkvi sv. Petra in Pavla v Krakovu. Foto: AP
Poljskega skladatelja in dirigenta Krzysztofa Pendereckega so pokopali v cerkvi sv. Petra in Pavla v Krakovu. Foto: AP

Krzysztof Penderecki je sicer umrl 29. marca 2020 na svojem domu v Krakovu, a so omejitve zaradi pandemije privedle do dveletnega zamika pogreba z državniškimi častmi.

Skladateljeva vdova Elzbieta Penderecka. Foto: EPA
Skladateljeva vdova Elzbieta Penderecka. Foto: EPA

Pogreba so se poleg skladateljeve vdove Elzbiete Penderecke, njunih hčere in sina ter vnukinje udeležili tudi poljski predsednik Andrzej Duda, več glasbenikov in drugih umetnikov ter množica poljskih državljanov, poroča Associated Press (AP).

Udeležbo pri bogoslužju je odpovedal nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, potem ko je imel pozitiven izvid testa na covid-19, a je njegovo sporočilo prebral nemški veleposlanik na Poljskem. Penderecki je namreč dolga leta deloval in poučeval v Nemčiji.

V družbi nekaterih največjih poljskih avtorjev in znanstvenikov
Alabastrno žaro s skladateljevim pepelom so po maši, med katero so izvajali njegovo glasbo, umestili med žare nekaterih največjih poljskih avtorjev z različnih področij ustvarjanja in znanstvenikov v nacionalnem panteonu v cerkvi sv. Petra in Pavla. Skladateljeva najljubša violinistka in prijateljica Anne-Sophie Mutter je ob tem igrala kompozicijo Ave Maria Johanna Sebastiana Bacha.

Na pogrebu je imel govor tudi poljski predsednik Andrzej Duda. Foto: EPA
Na pogrebu je imel govor tudi poljski predsednik Andrzej Duda. Foto: EPA

Predstojnik poljske Katoliške cerkve, nadškof Wojciech Polak, je v svoji pridigi dejal, da se ves glasbeni svet poslavlja od človeka, ki je verjel, da mora glasba izboljšati življenje. Dodal je, da to še posebej odmeva danes, ko ljudje umirajo v invaziji Rusije v Ukrajini.

Penderecki na posnetku iz leta 1979. Foto: AP
Penderecki na posnetku iz leta 1979. Foto: AP

Umetnik svetovnih razsežnosti
Poljski predsednik je v svojem nagovoru namenil besede hvale Pendereckemu kot umetniku svetovnih razsežnosti, ki se je odločil za življenje na Poljskem in je bogato prispeval k njeni kulturi. "V njegovih delih je bilo slišati vse, kar je naš narod doživel, tudi bolečino in trpljenje," je še dejal Duda.

Steinmeier pa je v svojem nagovoru zapisal, da je bila izguba Pendereckega boleča tudi za Nemce, ki so cenili njegovo glasbo in njegov pedagoški prispevek. Njegova glasba je izvirala "iz uma, polnega globokega razmišljanja, zgodovinskega in filozofskega znanja – pa tudi iz srca. Kot oseba, ki je bila svobodna in izjemno ustvarjalna, je postal pomembna vez med poljskim in nemškim narodom," je še zapisal nemški predsednik.

Elzbieta Penderecka, ki je bila s Krzysztofom Pendereckim poročena od leta 1965 do njegove smrti, je v prebranem sporočilu zapisala, da verjame, da mora skladatelj "pričevati o svojem času, o zgodovini, resnici in lepoti ... zahvaljujoč glasbi smo boljši, pomaga nam, da ostanemo ljudje".

Projekcija na pročelju mestne hiše v Krakovu v dneh po smrti skladatelja in dirigenta. Foto: EPA
Projekcija na pročelju mestne hiše v Krakovu v dneh po smrti skladatelja in dirigenta. Foto: EPA

Leta 2014 je Penderecki v poljsko-nemškem portretnem filmu Poti skozi labirint o svojem ustvarjanju dejal: "Labirint je zame simbol iskanja. V labirintu ne greš po ravni poti, do cilja je dolga pot. Zato je tudi simbol ustvarjalne poti umetnika, ki ne gre po ravni poti, ampak išče."

Sorodna novica Portretni film o pionirju poljske modernistične skladateljske šole

Leta 1933 v Debici na jugovzhodu Poljske rojen Penderecki velja za ključno osebnost avantgarde 60. let prejšnjega stoletja. Bil je klasični avantgardist, sodeloval je s simfoničnimi orkestri po vsem svetu in bil izredno priljubljen tudi v Hollywoodu. Njegove stvaritve je mogoče slišati denimo v Izžarevanju Stanleyja Kubricka, Zloveščem otoku Martina Scorseseja, Twin Peaksu Davida Lyncha, v novejšem obdobju pa tudi v eni od epizod televizijske serije Črno ogledalo.

Penderecki v Ljubljani

Kariero avantgardnega skladatelja je združeval s poklicem profesorja kompozicije na različnih glasbenih šolah po vsem svetu. Bil je tudi član več glasbenih akademij in dobil številne glasbene nagrade na Poljskem in v tujini, med drugim pet grammyjev in Unescovo nagrado.

Penderecki je nekajkrat nastopil tudi v Sloveniji, nazadnje leta 2015 na Ljubljana festivalu. Tedaj je z Orkestrom Slovenske filharmonije izvedel Poljski rekviem, eno svojih najznamenitejših del.