Petje Eve Hren z odprtostjo do različnih glasbenih žanrov poslušalca nemalokrat preseneti, pri novi plošči pevke in zasedbe Sladcore pa so sodelovali tudi mnogi vrhunski slovenski glasbeniki. Foto: Festival Godibodi
Petje Eve Hren z odprtostjo do različnih glasbenih žanrov poslušalca nemalokrat preseneti, pri novi plošči pevke in zasedbe Sladcore pa so sodelovali tudi mnogi vrhunski slovenski glasbeniki. Foto: Festival Godibodi
Rudi Bučar
Rudi Bučar bo na jesenskem Godibodi nastopil z zasedbo Istrabend in istrsko klapo Lungomare iz Umaga. Foto: Festival Godibodi

Na ljubljanskem Odru pod zvezdami se bodo na Godibodi v soboto, 24. novembra, predstavili pevec in skladatelj Rudi Bučar v družbi spremljevalne zasedbe Istrabend ter pevka Eva Hren s skupino Sladcore.

Istrske pesmi s sodobnimi aranžmaji
Vsestranski glasbenik Rudi Bučar, večkratni nagrajenec festivala Slovenska popevka, bo na Odru pod zvezdami predstavil svojo novo ploščo Rudi Bučar in Istrabend, ki jo je nedavno izdala Glasbena zadruga Celinka. Za realizacijo tega projekta mu je uspelo združiti štiri izjemne glasbenike: harmonikarja Janeza Dovča, tubista Gorana Krmaca, tolkalista Davida Morgana in trobentača Mitjo Bobiča. V goste je povabil tudi istrsko klapo Lungomare iz Umaga.

Projekt Rudi Bučar in Istrabend vključuje sedem avtorskih skladb, na plošči pa je še pet ljudskih pesmi, predelanih s sodobnimi aranžmaji, s katerimi Bučar, podobno kot na ploščah Kapot (2004) in Kambiament (2007), poudarja svoje istrske korenine. Za prirejanje istrskih ljudskih pesmi se je odločil tudi zato, ker si želi, da ljudske pesmi ostanejo žive in da jih predvsem mladi sprejmejo in vzamejo za svoje.

Etno duša Eve in Sladcora
Eva Hren in Sladcore so svojo novo ploščo Etnosoul izdali že v letošnjem aprilu in jo v okviru pomladnega festivala Godibodi predstavili v Mariboru. Tokrat bo plošča prvič v živo zazvenela tudi v prestolnici. Etnosoul je naslednik prvenca SLO, s katerim so Eva Hren in Sladcore pred dvema letoma dosegli mednarodni uspeh, saj se je na lestvici World Music Chart uvrstil na odlično 19. mesto. To jim je omogočilo tudi sodelovanje na elitnem Shetland Folk Festivalu v Veliki Britaniji, seveda pa tudi nastope na vseh pomembnih slovenskih festivalih.

Zasedba Sladcore se je v tem času spremenila, tako da sta aranžmaje za Etnosoul v veliki večini prispevala ter posnela pevka in kitaristka Eva Hren ter bobnar Blaž Grm, ki je skupaj s Francijem Rainerjem izdelek tudi produciral, hkrati pa odigral še večino drugih inštrumentov. Nove priredbe dvanajstih ljudskih pesmi tokrat zvenijo še bolj sveže in nenavadno, presežek pa so prispevali tudi vrhunski domači inštrumentalisti Jelena Ždrale, Andraž Mazi, Klemen Kotar, Janez Dovč, Marko Boh in Marko Gregorič, ki so pomagali oblikovati edinstven in raznolik zvok plošče.