Buddy Holly, Ritchie Valens in Big Bopper so pred 50 leti umrli v letalski nesreči. Vsi so bili na turneji Winter Dance Party. Potovali so z avtobusom, potem pa so zaradi premrzlega vremena najeli letalo, kar je bilo zanje usodno. Foto:
Buddy Holly, Ritchie Valens in Big Bopper so pred 50 leti umrli v letalski nesreči. Vsi so bili na turneji Winter Dance Party. Potovali so z avtobusom, potem pa so zaradi premrzlega vremena najeli letalo, kar je bilo zanje usodno. Foto:
Leta 1971 je Don McLean posnel pesem American Pie, ki govori o dnevu, ko je umrla glasba. Leta 2000 je pesem postala spet priljubljena v izvedbi Madonne.
Tomaž Domicelj
Tomaž Domicelj je prepričan, da so imeli takratni pionirji rokenrola na slovensko glasbo precej vpliva preko skupine The Beatles. Foto: MMC RTV SLO

3. februarja 1959 se je v pri mestu Clear Lake v Iowi ponesrečilo manjše letalo. Nadarjeni Buddy Holly (22 let), Ritchie Valens (17) in Big Bopper (27) so bili takoj mrtvi. Vsi so bili namenjeni na skupni koncert. Legenda govori o nenavadnem naključju. Po metanju kovanca je še en obetavni glasbenik Waylon Jennings, ki je bil del karavane, izgubil sedež na letalu, zato se mu je Buddy Holly posmehoval: "Upam, da boš na tistem starem avtobusu zmrznil!" Jennings je imel takoj odgovor: "Jaz pa, da bo vaše letalo strmoglavilo!" Seveda so ga besede, izrečene v šali, kot nočna mora spremljale do smrti leta 2002.

V Sloveniji se vpliv ni čutil
Rokenrol je dobil tistega nesrečnega 3. februarja hud udarec. Kazalo je, da bo obetavna trojica nadaljevala in nadgradila delo Elvisa Presleyja, Jerryja Lee Lewisa in Chucka Berryja. Zlasti Buddy Holly je bil zelo nadarjen in še danes poznamo njegove That'll Be The Day, It's So Easy, Every Day, Heartbeat. Ritchieja Valensa se spomnimo po La Bambi in Donni, medtem ko je imel Big Bopper uspešnico Chantilly Lace. Kako se je vpliv trojice čutil v Sloveniji, smo vprašali Tomaža Domicelja, ki nam je odgovoril: "Pri nas vpliva skoraj ni bilo, ker je bil konec 50. in na začetku 60. let rokenrol nekako nezaželen. Težko si je danes predstavljati, ko ni bilo niti plošč, niti radia in televizije ter filmov. Mi smo rokenrol spoznali skozi kičaste filme Elvisa Presleyja in nekatere podobne zadeve Petra Kraussa iz Nemčije ali Cliffa Richarda iz Velike Britanije!"

Začetki kantavtorstva
"V ZDA je bila druga zgodba," nadaljuje priznani slovenski kantavtor: "Vsi trije so bili že druga generacija rokerjev, seveda je bila to prava generacija in lahko rečem prva znanilka tistega, kar danes imenujemo kantavtorji oziroma avtorji izvajalci. Težko je predvidevati, kaj bi se zgodilo. Buddy Holly je bil zanimiv, ker se je pridružil skupini The Crickets in je v nekaj letih tako napredoval, da jo je dopolnjeval z godali in je bil na tem področju eden prvih priznanih kantavtorjev s področja rokenrola. Big Bopper je imel le eno veliko uspešnico. Bil je zanimiv karakter. Če ne bi bilo nesreče, bi bil verjetno v isti ligi, kot je danes Jerry Lee Lewis. Richie Valens je bil uradno eden začetnikov latinorokenrola."

Največji izmed trojice je bil Buddy Holly
"Posredno so imeli precej velik vpliv na vse nas bolj preko Beatlov," končuje svoje razmišljanje Domicelj. "Če ne drugega, so si Beatli nadeli podobno ime, hrošči. Crickets so črički. Paul McCartney še danes priznava, kako je bil Buddy Holly pomemben. Paula sem spoznal, ko je predstavil muzikal Buddy, ki ga še danes predvajajo, in takrat je McCartney kupil avtorske pravice za katalog Buddyja Hollyja. Zgodb je ogromno in tudi v tem je pomembnost tega, kar se je dogajalo konec 50. let v ZDA in kar se posredno dogaja v večini razvitega sveta in skorajda ne v Sloveniji."

T. O.