Prva uprizoritev muzikala Telesni stražar v ljubljanskih Križankah bo drevi ob 21. uri, do petka bodo sledile štiri zaporedne ponovitve.

Rhianne-Louise McCaulsky in Norman Bowman v glavnih vlogah muzikala Telesni stražar. Foto: Festival Ljubljana
Rhianne-Louise McCaulsky in Norman Bowman v glavnih vlogah muzikala Telesni stražar. Foto: Festival Ljubljana

Ustvarjalci muzikala so si po besedah režiserja in koreografa Mykala Randa v nasprotju z glasbo več svobode pustili pri zgodbi, ki je osvežena različica filmske. Producentka Danielle Tarento je poudarila, da muzikal prinaša najboljše, kar lahko ponudi London oziroma "kar ves svet", saj imajo v zasedbi tudi ameriške in enega avstralskega umetnika. Kot je dodal Rand, so imeli možnost povabiti ustvarjalce, ki so vrhunski na svojih področjih – tako igralce kot pevce in plesalce.

V zgodovino zapisana pesem I Will Always Love You
V glavnih vlogah nastopata Rhianne-Louise McCaulsky, znana po vlogah v muzikalih Mormonova knjiga in Muzikal Tine Turner, ter Norman Bowman, ki je dejaven tako na odru (Mamma Mia!, Macbeth in Srednješolski muzikal) kot v filmih (npr. Firebrand z Judom Lawom in Alicio Vikander).

Muzikal Telesni stražar na Ljubljana Festivalu

Muzikal Telesni stražar združuje melodije uspešnic I Have Nothing, Queen of the Night, Run to You in seveda največjo uspešnico med njimi – I Will Always Love You. Ni splošno znano, da je to pesem leta 1973 napisala Dolly Parton in je leto pozneje izšla na njenem znamenitem albumu Jolene. Sicer je zvezdnica countryja pesem napisala z željo, da bi jo zapel Elvis Presley.

Zvezdnica, obsedeni oboževalec in telesni stražar ...
Zgodba muzikala sledi zvezdnici Rachel Marron, ki jo zasleduje obsedeni oboževalec. Nekdanji agent tajne službe Frank Farmer postane njen telesni stražar, kljub začetnim napetostim pa se med njima razvije zapleteno romantično razmerje. Muzikal ohranja intenzivno dramatičnost izvorne filmske zgodbe, ki jo obogati z dinamičnimi plesnimi točkami in močnimi vokalnimi izvedbami.

Premiera muzikala 20 let po premieri filma
Odrska različica uspešnega filma z Whitney Houston (1963–2012), za katero je bila to prva filmska vloga, in Kevinom Costnerjem, je premiero doživela na londonskem West Endu leta 2012. Pozneje je mednarodni uspeh požela z uprizoritvami v ZDA, Nemčiji, Avstraliji in Južni Koreji. Album z glasbo iz filma je postal najbolje prodajani album vseh časov, saj so ga prodali v več kot 45 milijonih izvodov po vsem svetu. Album je prejel nagrado grammy za album leta singla I Have Nothing in Run to You sta prejela nominaciji za oskarja za najboljšo izvirno pesem.