Pri ZKP RTV Slovenija, založbi kakovostnih programov, so v zadnjem letu izdali 15 zgoščenk (vmes je tudi kakšen nosilec slike) simfonične, komorne, zborovske, operne, džezovske, otroške, ljudske glasbe in poezije. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Pri ZKP RTV Slovenija, založbi kakovostnih programov, so v zadnjem letu izdali 15 zgoščenk (vmes je tudi kakšen nosilec slike) simfonične, komorne, zborovske, operne, džezovske, otroške, ljudske glasbe in poezije. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Zlatko Kaučič
Priznani slovenski džeztolkalist in bobnar Zlatko Kaučič, ki je pred dvema letoma za svoje delo prejel nagrado Prešernovega sklada, letos praznuje 60 let. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
ZKP, klasika
Producent Žiga Stanič je predstavil najnovejšo zgoščenko v seriji posnetkov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija - Bravo orkester. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Jurij Souček
Jurij Souček pripoveduje božične na zgoščenki Božič z nami. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Marko Munih
Dirigent Marko Munih je dobil svoj 'glasbeni portret'. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
ZKP, klasika
Lani je pod okriljem založbe izšlo 11 izdaj manj kot leto poprej. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
ZKP, klasika
Od poezije do džeza. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Založniška dejavnost sicer deli usodo slovenske kulture, ki se ji reže vedno tanjši kruh, pravi vodja in odgovorna urednica Mojca Menart. Zato pa kvaliteta predvsem zahvaljujoč predanosti ustvarjalcev ostaja.

Da položaj tudi na področju založništva ni rožnat, povedo že številke izdaj zadnjih let. Če je leta 2011 založba izdala 51 zgoščenk, jih je bilo lani 40. Vse manj posluha je za džez, ki je v letu 2011 izšel na šestih ploščah, lani zgolj na dveh. "Džez postaja v tej državi neljuba zgodba. Morali pa bi dati ljudem več možnosti, da bi lahko prisluhnili tej glasbi," je poudaril priznani džezovski tolkalist in bobnar Zlatko Kaučič, ki je lani prav ob Prešernovemu dnevu poskrbel za ploščo Zvočna polja za T.S.: Zlatko Kaučič - Kombo - Orkester rara roža - Herb Robertson, Bruno Cesselli. Kritike plošče so odlične. Ameriška džezovska stran All About Jazz, jo je izbrala za ploščo leta. "Vesel sem, da smo se tega lotili in dali priložnost drugačni glasbeni ter kompoziciji," je dejal na predstavitvi.

Več o izdajah najdete na spletni strani ZKP RTV Slovenija.

Na tej so se zbrala številna cenjena slovenska glasbena imena, ki so zaslužna, da lahko prisluhnemo tem petnajstim ploščam. In kolikor prinašajo takšne vsebine veselja, se tudi urednik Uredništva za resno glasbo na 3. Radijskem programu ARS Matej Venier ni mogel izogniti omembi grenkobe, ki jo občuti zaradi omejenega obsega in vsakoletnega krčenja programa. Slovenska glasba je nekaj, kar naj bi bilo svetlo, pravi in nadaljuje: "Kako naj slovenska glasba in umetnost družbi koristita, če po vseh možnih kanalih ne prideta med ljudi." Obenem je opozoril na toliko več truda, ki se skriva za vsemi temi projekti. "Gre za rezultat neskončno nesebičnega, potrpežljivega in pogosto nenagrajenega dela," pravi. Čista ljubezen do glasbe, torej.
Bravo orkester in Munuhov portret
Izšla je tudi nova izdaja iz serije Bravo orkester, ki je postala že prava blagovna znamka Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Gre za prvi posnetek, ki ga je orkester posnet v prenovljenem Studiu 26. Orkester, ki mu je dirigiral Cristian Mandeal, je izvedel Brucknerjevo Simfonijo št. 7, E-dur.
Založba je v preteklih letih izdala že celo vrsto glasbenih izvedb pod taktirko maestra Marka Muniha, prvič pa so pripravili tudi njegov portret. Na plošči je mogoče prisluhniti izbranim skladbam iz zelo obsežnega opusa dirigenta z Simfoničnim orkestrom in Komornim zborom RTV Slovenija. Zborovski posnetki so iz Munihovih prvih let, ko je vodil Komorni zbor, s katerim je tedaj poskusil z novo literaturo, zlasti impresionističnimi deli. Na instrumentalnem posnetku so posnetki iz zadnjih let, izdajo pa spremlja tudi DVD s posnetkom koncerta, na katerem Simfonični orkester RTV Slovenija ob zakulisju vhoda Plečnikove arhitekture ljubljanskih Žal izvaja Wagnerjevo uverturo v Tanhäuser in Simfonijo št. 6., op. 74, Patetično Čajkovskega.
Ker se še nihče pri nas ni lotil kompleta Mozartovih štirih koncertov za rog, je to storil Boštjan Lipovšek ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in pod taktirko Evana Christa.

Božič z Jurijem Součkom
Povsem novemu konceptu božičnega koncerta lahko prisluhnemo na plošči Božič z nami. Božične skladbe izvajajo Simfonični orkester, Mladinski In Otroški Zbor RTV Slovenija, Trio Eroika, poseben pečat pa da celoti interpretacija Jurija Součka. Dirigent je bil Patrik Greblo.
Navdušenje mladih nad slovensko glasbo
Komorni zbor RTV Slovenija izvaja skladbe treh skladateljev Benjamina Ipavca, Antona Lajovica in Radovana Gobca pod taktirko treh mladih dirigentk Žive Ploj Peršuh, Helene Fojkar Zupančič in Andreje Martinjak. Živa Ploj Peršuh pravi, da predvsem tisti mladi glasbeniki, ki potujejo v tujino, posegajo po slovenski glasbi, saj se z njo tam lahko postavijo. "Slovenska zborovska glasba je veliko zrcalo Slovencev in v zrcalu je lastni izraz vedno najtežje sprejeti," pravi.
62 opernih pevcev zapoje
Ob 120-letnici ljubljanske Opere je založba izdala zgoščenko Zlitje stoletij. Operna antologija je ena najzahtevnejših projektov založbe lanskega leta. Na trojni zgoščenki je mogoče prisluhniti 62 pevcem kar 90 letne zgodovine petja zajema.
Komorna glasba
Sklop posnetkov s komorno glasbo sestavlja plošča Skladb za violino in klavir Janeza Matičiča. Izvajajo jih Anja Bukovec in Igor Ozim na violini, na klavirju pa poleg skladatelja Milanka Črešnik. Matičič pravi, da gre za romantično usmerjene skladbe, ki so primerne za vsako publiko, zato pa zahtevajo izvajalce na najvišji stopnji. Iz arhivov NUK-a je pozabljene nemške samospeve Benjamina Ipavca potegnila Pia Brodnik, ki jo na klavirju spremlja Matija Potisk. Zgoščenka nosi naslov Nemški muzi. Trobilni ansambel akademije za glasbo v Ljubljani Brass AG izvaja skladbe Lojzeta Lebiča, Nejca Bečana, Roka Goloba in Blaža Puciharja. Pianist Petar Milić pa je uresničil svojo dolgoletno željo, da posname zvok klavirja v koncertni dvorani in ne v studiu, ki po njegovem mnenju nekoliko opustoši zvok. Za program je izbral svojega najljubšega skladatelja Frédérica Chopina.
Pesmi Mile Kačič
V založbi so se spomnili tudi stoletnice rojstva Mile Kačič, ki so jo obeležili z izdajo restavriranega posnetka 22 pesmi, ki jih je pesnica in dramska igralka interpretirala v svojem 80. letu starosti, torej pred 20 leti. Albumu je dodana tudi knjižica njenih poezij, z izdajo pa so postali širši javnosti dostopni redki zvočni dokumenti.
Mojster za vse čase
Arhivi RTV Slovenija so se še enkrat izkazali za pravo zakladnico, ko so pripravljali ploščo, posvečeno slovenskemu skladatelju, aranžerju in dirigentu Bojanu Adamiču. Plošča Mojster za vse čase prinaša izbor posnetkov, ki so jih posneli v studiih RTV Slovenija v letih od 1958 do 2012.
Strast godca
Slovenska zemlja v pesmi in besedi 3 - Strast godca
pa prinaša ubrani zvok glasbil različnih družin, posejanih po slovenskem prostoru. Gre za epilog že tretjega iskanja, zbiranja, snemanja in predstavljanja ljudskega izročila, ki ga Prvi program Radia Slovenija organizira v okviru oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi.
Pojte in barvajte z Violinčkom
Najmlajšim poslušalcem novo zgoščenko prinaša tudi Violinček, ki predstavlja devetnajst otroških pesmi, pesmarico, instrumentale in pobarvanko. Pojejo Andraž Hribar, Anika Horvat in Otroški pevski zbor RTV Slovenija, dirigentka je Anka Jazbec.

Novosti založbe kaset in plošč
Novosti založbe kaset in plošč