Foto:
Foto:
Spomin na kralja reggaeja pomaga z različnimi akcijami ohranjati tudi njegova žena Rita Marley.

V torek so se namreč začele slovesnosti, ki bodo trajale več tednov in s katerimi se želijo ljubitelji reggaeja in tudi drugi privrženci rastafarjanskega gibanja pokloniti glasbeniku, ki bi te dni slavil 60. rojstni dan.

Vrhunec že v nedeljo
Odprtje meseca Boba Marleyja je bilo v torek v prostorih etiopske skupščine, do marca pa se bo na več prizoriščih zvrstilo več koncertov in drugih prireditev. Svoj prihod v Etiopijo je že potrdilo več črnskih glasbenih zvezdnikov. V nedeljo, ko bo na mestnem trgu Meskal potekal osrednji koncert festivala v spomin prezgodaj umrlega glasbenika, bodo tako na oder stopili Quincy Jones, Youssou N'Dour, India Arie, Shaggy, priljubljena pevka iz Benina Angalique Kidjo in Baaba Maal.

Pomagal je širiti rastafarijanizem
Pri organizacijskih prizadevanjih za izpeljavo slovesnosti ob obletnici Marleyjeve smrti sta se posebej izkazali Fundacija Boba Marleyja in fundacija Marleyjeve žene Rite Marley. Čeprav je bil Marley doma z Jamajke, ga bodo častili v Etiopiji, saj je bil glasbenik zvest privrženec načel rastafarijanske religije. Rastafarijanci pa so nekdanjega etiopskega kralja Haileja Selasija razglasili za reinkarnacijo boga.

Vizionar črne rase
Čeprav sta minili že več kot dve desetletji, odkar je Bob Marley izgubil boj z zahrbtnim pljučnim rakom, je po svetu še vedno več milijonov ljubiteljev njegove glasbe, ki se jim vsako leto pridruži tudi več tisoč novih. Marley množic ni navdušil le s prijetnimi ritmi, prepričal jih je tudi z iskrenimi besedili, v katerih je sanjal o boljšem svetu za pripadnike črnske rase in o utopični slogi, ki naj bi nekoč zavladala med narodi črne celine.