Bo Keira Knightley kot romantična heroina uspela prepričati Akademijo? Foto: Planet Tuš
Bo Keira Knightley kot romantična heroina uspela prepričati Akademijo? Foto: Planet Tuš

BBC je že pred leti posnel sijajno miniserijo in vlogi Elizabeth ter Darcyja zaupal prepričljivima Jennifer Ehle in Colinu Firthu. Težko nalogo sta v filmu dobila Matthew Macfayden in Keira Knightley (nominacija za oskarja), ki morata ob koncu 18. stoletja na angleškem podeželju premagati medsebojne predsodke in družbeno razliko.

Poleg sijajne igre Keire Knightley je potrebno omeniti še kopico všečnih stranskih likov, ki dopolnijo pristnost tedanjega časa. Tako se Elizabethina mama (Brenda Blethyn) ves čas ukvarja z mislijo, kako (uspešno) poročiti vseh pet hčera, oče (Donald Sutherland) pa dobrodušno krmari med šestimi ženskami. V filmu seveda ne manjka niti Judi Dench, ki kot ponavadi v svojem skrbno odmerjenem času izvrstno odigra vzvišeno plemkinjo.

V filmskem prvencu Joeja Wrighta me je sicer najbolj navdušil prizor s plesa, ko se režiser v več kot petminutnem prizoru v enem samem kadru večkrat sprehodi po številnih sobanah in mojstrsko zajame vzdušje, upe, razočaranja in seveda hrepenenje.

Ocena: 4; piše: Slavko Jerič