Tudi v New York Timesu so zapisali, da je igra glavne junakinje več kot le prepričljiva. Foto: Kolosej
Tudi v New York Timesu so zapisali, da je igra glavne junakinje več kot le prepričljiva. Foto: Kolosej

Duncan Tucker (poleg režije je spisal še scenarij) je v svojem prvencu na platna spravil enega najbolj nenavadnih parov v filmski industriji: moškega, ki je tik pred operacijo spremembe spola in njegovega izgubljenega sina, ki zaradi prostitucije pristane v ječi.

Bree se 17-letnemu sinu predstavi kot misijonarka, ki mu želi pomagati. Toby (Kevin Zegers) sprva v njej ne vidi nič drugega kot še enega izmed številnih mecenov, ki se mu bo slej kot prej potrebno zahvaliti na spolni ravni. Si lahko zamišljate kaj bolj nenavadnega: zapeljevanje lastnega očeta?

Transamerika je v svoji pripovedni obliki ''road movie'', ki junaka spremlja pri prečkanju ZDA. Na vsebinski ravni pa prinaša trpko komedijo, ki stoji na odlični igri Huffmanove. Njena pristna upodobitev transseksualca je globlja kot le rušenje tabujev, je odsev sledenja življenjskih sanj.

Nagrade niso vse
Kritiki so Felicity Huffman podelili veliko nagrad, med drugim tudi zlati globus. Ostala pa je brez smetane na kavi, saj si je zaslužila več kot le nominacijo za oskarja. Reese Witherspoon (Hoja po robu) je pri zahvalnem govoru ob sprejetju pozlačenega kipca jokala od sreče. Najbrž se je tudi sama zavedala, da je bila njena zmaga neupravičena.

Ocena: 4; piše: Slavko Jerič