V glavni vlogi prepriča brat Bena Afflecka, Casey. Foto: Kolosej
V glavni vlogi prepriča brat Bena Afflecka, Casey. Foto: Kolosej

Affleck po oskarju za scenarij Dobri Will Hunting (1997) dejansko ni posnel nepozabnega filma, in če lahko sodimo po tem režiserskem prvencu, se neprimerno bolje znajde za kamero. Poleg tega je film tudi produciral in z Aaronom Stockardom napisal priredbo romana Dennisa Lehaneja. Nadalje ne morem oporekati izbiri osrednje vloge, ki jo je izvrstno odigral Affleckov brat Casey, ter odlične podpore Michelle Monaghan, Morgana Freemana in Eda Harrisa.

Pa tudi če pozabimo na vse to, je Zbogom, punčka še vedno presenetljivo trezno in uravnovešeno posneta zgodba, ki v luči statistike priložene novinarskem gradivu, odmeva toliko globlje. Ena od glavnih odlik scenarija je nepredvidljivost, saj se prva polovica filma odvije v duhu podobnih žanrskih filmov, ki se na tej točki običajno zaključijo. Mi pa smo šele pri prvem ključnem preobratu, ki ne izda kam natanko meri in na katere moralne strune nam bo zabrenkal, pa tudi usoda ugrabljene deklice dolgo ostane nepojasnjena.

Zbogom, punčka je v vseh pogledih izredno dobro zaokrožena celota, kakršnih v poplavi filmske hitre hrane kronično primanjkuje.

Ocena: +4; piše: Uroš Šetina