"Nič pesniškega ni v vojni, samo razpad je."
Ukrajinska pesnica Ljuba Jakimčuk je eden najpretresljivejših pesniških glasov civilnega prebivalstva v vojni. Rodila se je v Prvomajsku v donbaški regiji, v pokrajini, kjer se je vojna začela že pred osmimi leti. Pa vendar njena poezija ni le pričevanje o krvavem dogajanju, ampak tudi o iskanju človečnosti v njem. Njen literarni portret je pripravil Peter Semolič.

Ukrajinska pesnica, scenaristka, esejistka in novinarka Ljuba Jakimčuk je avtorica več pesniških zbirk in filmskih scenarijev. Je tudi performerka, svoje pesmi izvaja v duetu z ukrajinskim glasbenikom Markom Tokarjem, njeno poezijo pa izvaja tudi svetovno znana pevka Mariana Sadovska. Foto: Lena Ivashkina, Slovo House
Ukrajinska pesnica, scenaristka, esejistka in novinarka Ljuba Jakimčuk je avtorica več pesniških zbirk in filmskih scenarijev. Je tudi performerka, svoje pesmi izvaja v duetu z ukrajinskim glasbenikom Markom Tokarjem, njeno poezijo pa izvaja tudi svetovno znana pevka Mariana Sadovska. Foto: Lena Ivashkina, Slovo House

"Pomoč potrebuje, vi pa se derete nanjo."
Večkrat nagrajena slovaška pisateljica, dramatičarka, esejistka, prevajalka, publicistka, urednica in založnica Jana Juráňová se v občutljivo in z ustvarjalno svežino posveča problematiki spola in položaju žensk v družbi. Zelo uspešno načenja ne le spolne stereotipe, temveč tudi slovaške mite, in z nemajhno ironijo razstavlja idealizirane in poveličevane podobe velikih mož slovaške zgodovine. Odprto se opredeljuje do najbolj žgočih vprašanj novega tisočletja, povezanih predvsem z identitetami, ki jih konservativni srednjeevropski prostor zavrača. Literarni večer o njej je pripravila Diana Pungeršič.

"Molk ubija duše ljudi, ki nikoli ne spregovorijo, da so geji."
Manca Košir
je v več knjigah objavila korespondenco z različnimi dopisovalci in dopisovalkami na različne teme, v knjigi Drugačna razmerja iz leta 2010 so na primer objavljena pisma z gejevsko tematiko. Eden izmed dopisovalcev, ki se je podpisal z imenom in priimkom, je pesnik, prevajalec in publicist Milan Šelj, njuni pismi pa med drugim ponazarjata položaj gejev v slovenski družbi.

Ob 350. obletnici rojstva
Še globok pogled v radijski arhiv: Ben Jonson, za Williamom Shakespearjem drugi najpomembnejši angleški dramatik elizabetinske dobe, se je ravnal po klasičnih pravilih: upošteval je enotnost časa, kraja in dogajanja ter tako že postal predhodnik klasicizma. V komedijah je smešil pohlep, čudaštvo in druge posebnosti sodobnikov, pisal pa je tudi tragedije. Oddajo o njegovi najbolj znani komediji Volpone ali Lisjak je leta 1987 pripravil Janez Menart.

Literarne oddaje na Arsu med 12. in 18. junijem 2022

Nedelja, 12. junij
14.05 Humoreska tega tedna – Beppe Severgnini: Italijani postanemo
19.30 Spomini, pisma in potopisi – Manca Košir, Milan Šelj: Drugačna razmerja
22.05 Literarni portret – Ljuba Jakimčuk – Nič več Ljuba, samo še -ba
23.00 Literarni nokturno – Djuna Barnes: Pesmi

Ponedeljek, 13. junij
23.00 Literarni nokturno – Dijana Matković: Zakaj ne pišem

Torek, 14. junij
21.00 Literarni večer – Jana Juráňová: Ničvrednica
23.00 Literarni nokturno – Philippe Besson: O Paulu Darrigrandu

Sreda, 15. junij
23.00 Literarni nokturno – Elvira Sastre: Nihče več ne pleše

Četrtek, 16. junij
21.05 Literarni večer (na Prvem) – Aleš Šteger: Svet je vmes
23.00 Literarni nokturno – Andrej Ciuha: Rdeče čipke

Petek, 17. junij
23.00 Literarni nokturno – Sanja Mihajlovik Kostadinovska: Potovalne zgodbe

Sobota, 18. junij
18.00 Izbrana proza – Ivan Aleksandrovič Gončarov: Oblomov
23.00 Literarni nokturno – Billy Collins: Nisem Italijan