Avtorji izbranih pesniških zbirk letošnjega Prangerja. Foto: Festival Pranger
Avtorji izbranih pesniških zbirk letošnjega Prangerja. Foto: Festival Pranger

Celotni program 21. Prangerja
najdete na tukaj.

21. Pranger, ki se začenja drevi ob 19. uri na Vodnikovi domačiji Center v Ljubljani, se bo sklenil 6. julija v Kulturnem centru v Rogaški Slatini. Društvo slovenskih pisateljev (DSP) bo tudi tokrat v okviru festivala (5. julija) podelilo Stritarjevo nagrado obetavnemu kritiku ali kritičarki.

Težave z JAK-ovim financiranjem
Kot je povedala festivalska vodja Urška P. Černe, so zaradi nezadostnega financiranja, ki jim ga sicer nameni Javna agencija RS za knjigo (JAK), jesensko dogajanje in mednarodni del postavili pod vprašaj. Tudi predsednik DSP-ja Dušan Merc je opozoril na JAK-ovo preskromno financiranje in pomanjkanje prostora za kritiko.

Letošnje festivalsko dogajanje bo drevi odprla konceptualna razprava na temo poezije in šale. Pogovor z mlado pesnico Andrejo Štepec ter kritikom in pesnikom Blažem Iršičem bo moderirala Ajda Bračič. Naslednje dni se bo festival preselil v Rogaško Slatino, kjer bodo kritiki obravnavali pesniške zbirke.

Kritiško pretresanje izbrane poezije
Na festivalu so tokrat v vlogi kritikov Silvija Žnidar, Luka Benedičič in Jelka Kernev Štrajn. Vsak izmed njih je izbral po tri avtorice in avtorje pesniških zbirk, ki so izšle lani.

Silvija Žnidar je za kritiško razpravljanje o pesniških zbirkah izbrala zbirke Jabk pesnice, aktivistke in mlade raziskovalke Vesne Liponik, to se ne pove pesnice, prevajalke in raziskovalke glasu Ane Pepelnik, ki je bila nagrajena s kritiškim sitim, ter Večerna zora književnika in kritika Matjaža Zorca.

Luka Benedičič je za razprave, ki jih bo vodila Diana Pungeršič, izbral zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo Miljane Cunte, ovenčano z nagrado Prešernovega sklada, nato Od točke nič Tonje Jelen in Z luknjami v prepihu mlade pesnice Lare Božak, ki se je bila na Slovenskem knjižnem sejmu nominirana za nagrado za najboljši prvenec.

Jelka Kernev Štrajn pa je v svoj izbor uvrstila pesniške zbirke Ampak, kdo? Nine Dragičević, Tuskulum Denisa Škofiča, ovenčano s Cankarjevo nagrado, ter Pot z Unij in naprej Primoža Reparja (pod psevdonimom Zdrav Ko Riba).

Recenzije pesniških zbirk

Na osnovnošolskem natečaju kar 360 prispevkov
Festival Pranger vsakoletno prinaša tudi osnovnošolski natečaj ELA – Mali Pranger, poimenovan po pisateljici Eli Peroci. Letos je na natečaj na temo objema Festivala Pranger in Knjižnice Rogaška Slatina prispelo 360 prispevkov mladih avtorjev iz skoraj vseh slovenskih regij, kar je 100 prispevkov več kot lani. Priznanja so jim podelili konec maja.

Pri nas živi bogata in raznolika pesniška scena
Po mnenju Vesne Liponik je festival Pranger eden redkih konceptualno zasnovanih dogodkov, ki omogoča poglobljenost in transparentnost ter poezijo dobro postavlja v ospredje kritike. Po njeni oceni je slovenska pesniška scena izjemno bogata in raznolika ter se lahko kosa s svetovno pesniško produkcijo na nivoju najvišjih pesniških nagrad. Kot je še poudarila, da bi to moralo biti bolj prepoznano in spodbujevano.