Založba se je v 30 letih delovanja iz specializirane založbe za alternativna kulturna vprašanja in odgovore razvila v pomembno založbo na mestni in državni ravni.

Ob jubileju založbe je UKM pripravil pregledno knjižno razstavo s predstavitvijo njenih dosežkov. Foto: Kulturni center Maribor - Založba
Ob jubileju založbe je UKM pripravil pregledno knjižno razstavo s predstavitvijo njenih dosežkov. Foto: Kulturni center Maribor - Založba

Razstava v UKM-ju je namenjena predstavitvi njenih dosežkov, med katerimi je gotovo zbirka Frontier, ki je nosilna in najbolj prepoznavna zbirka založbe. Zbirka je ob ustanovitvi leta 1992 dobila ime, ki je nakazovalo na naprednost popkulture oz. sodobne umetnosti. Vendar je že v prvih izdajah nakazovala tudi v smer kakovostne beletristike v žlahtnosti slovenskega jezika.

Knjižna založba Kulturni center Maribor je že od vsega začetka zapisana tudi podpori mladih pri vstopu v kulturni prostor. To kažejo generacijski zborniki, kot so Rokerji pojejo pesnike (2018), Nova kolekcija (2007) ali Milimeter in pol, antologija Psevdopoetov (2021), ki so pomembni dokumenti o razvoju poezije v Mariboru in Sloveniji, pa tudi izobraževalno delo, ki ga opravlja založba.

Maja bodo med drugim predstavili delo pesnika Boruta Gombača Razmerje med strunami. Foto: Kulturni center Maribor - Založba
Maja bodo med drugim predstavili delo pesnika Boruta Gombača Razmerje med strunami. Foto: Kulturni center Maribor - Založba

Ob projektih, kot je Literarna krpanka, so se skozi leta kalili rodovi mladih literatov, urednic, oblikovalcev in lektoric, ki so ohranjali program založbe odprt za nove smernice, hkrati pa iz desetletnih zalog delovanja črpali čisto praktično modrost, kako izpeljati uspešen projekt.

Kot so ob jubileju zapisali v Kulturnem centru Maribor, je založba z leti postala potentno kulturno središče, kjer se delo starejših avtoric in avtorjev prepleta z ustvarjalnostjo študentov, pisave leposlovja pa se križajo z monografijami raziskovalcev, ki jih predstavljajo javnosti z zbirko Znanstvene monografije.

"A vse to mreženje ne bi bilo mogoče, če se v zadnji instanci ne bi naslanjalo na podjetniška načela. Podjetništvo v kulturi, ki ga je v dveh knjigah utemeljil glavni urednik založbe Dušan Hedl, tako temelji na ustvarjanju nove vrednosti, kar je neprekosljiv potencial umetnosti, ki jo vpleta v ekonomiko kulture, v njeno organiziranje, promoviranje in distribuiranje v skladu s podjetniškimi principi. Tako lahko s ponosom zapišemo, da javna sredstva nikdar niso presegala 50 odstotkov proračuna," so še dodali ob obletnici.

Obletnico so proslavili z odprtjem razstave v Knjižnem razstavišču UKM-ja, ki jo je odprl pisatelj Tone Partljič. Delovanje založbe je predstavil njen glavni urednik Dušan Hedl.

V Likovnem razstavišču UKM-ja bo na ogled likovna razstava SloPopArt. Na ogled so sitotiski, o katerih je kritik Mario Berdič Codella zapisal, da gre za "posebnost na domači likovno umetnostni sceni". Podobe so nastajale v sodelovanju med intermedijskim umetnikom Dušanom Hedlom in grafičnim oblikovalcem Romeom Štraklom vse od leta 1992.

Sredi maja bodo predstavili še knjigo kulturnega delavca Tomaža Brenka Izročilo in antologije pesnika Boruta Gombača Razmerje med strunami.