Knjiga Andreje Peklar Luna in jaz je tudi sicer požela veliko zanimanja pri tujih založnikih in bila doslej prodana na sedem tujih knjižnih trgov.

Razstava otroške knjižne ilustracije je del 11-dnevnega Otroškega bralnega festivala v Šardži (Sharjah Children's Reading Festival), na katerem letos s svojimi izdajami sodeluje 172 založnikov. Od leta 2012 prirejajo tudi razstavo, da bi na ta način poudarili pomembno vlogo ilustratorjev v otroški literaturi in osvetlili čudovite ilustracije iz literarnih del za otroke. Dotična razstava se je od takrat uveljavila kot ena najuglednejših razstav ilustracij, hkrati pa tudi kot platforma za promocijo in shajališče ustvarjalcev in založnikov. Ilustratorji, dela katerih so na ogled na razstavi, pa se potegujejo za letne nagrade, so sporočili z založbe Sodobnost.

Drugo nagrado razstave je prejela Alicia Bravo iz Italije, tretjo pa Esmeralda Ríos iz Mehike. Častna priznanja so prejeli Kyoung-Mi Ahn iz Koreje, Inja Dagel iz Litve in Claudia Legnazzi iz Argentine.

Foto: KUD Sodobnost International
Foto: KUD Sodobnost International

"Čestitam vsem preostalim nagrajencem in razstavljavcem ter organizatorjem te izvrstne razstave ilustracij. Zelo sem počaščena, vesela in hvaležna za izkazano priznanje mojemu delu, ki ga doživljam tudi kot spodbudo za naprej, za nova ustvarjalna potovanja po prostorih domišljije. Hvala tudi založbi, ki je verjela v projekt knjige, v kateri so zaživele moje ilustracije in odšle na pot po svetu," je ob veseli novici sporočila Andreja Peklar.

Poetične ilustracije iz slikanice Luna in jaz so svoji avtorici prinesle že več mednarodnih nagrad: nagrado purple island na korejski razstavi Nami Concours leta 2015, nagrado kakovosti na Kitajskem (Hii Ilustration) leta 2018, priznanje knjižnega sejma v Moskvi in posebno priznanje na Osmem hrvaškem bienalu ilustracije 2020. Izbrane so bile tudi za referenčno razstavo ilustracij na knjižnem sejmu v Bologni (Bologna Illustrators Exhibition 2018) in so se uvrstile v sejemski katalog, pri čemer je bilo izmed 3053 ilustratorjev z vsega sveta izbranih zgolj 77. Andreja Peklar je tudi šele peta slovenska ilustratorka, ki se ji je v dolgi zgodovini knjižnega sejma v Bologni z ilustracijami uspelo uvrstiti na to prestižno razstavo.

Andreja Peklar. Foto: KUD Sodobnost International
Andreja Peklar. Foto: KUD Sodobnost International

Ilustracije Andreje Peklar (1962) se pojavljajo v številnih slikanicah, učbenikih in revijah za otroke in mladino. Za sabo ima vrsto samostojnih razstav in se udeležuje tudi pomembnejših mednarodnih selekcioniranih razstav. S svojimi deli bralca nagovarja v sodobnem likovnem jeziku, ki je bil kot kakovosten prepoznan tudi v mednarodnem prostoru.

Kar tri njene avtorske slikanice so prejele nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico, prav tako Luna in jaz v letu 2019. Nekaj knjig Andreje Peklar je uvrščenih v izbor White Ravens, ki ga pripravlja Internationale Jugendbibliothek iz Münchna, so še zapisali pri Sodobnosti.