Knjižničarka Jamie Gregory iz Južne Karoline sedi pri sekciji prepovedanih knjig na letni konferenci American Library Association v Chicagu. Foto: AP
Knjižničarka Jamie Gregory iz Južne Karoline sedi pri sekciji prepovedanih knjig na letni konferenci American Library Association v Chicagu. Foto: AP

Tri dni po objavi javnega pisma Baracka Obame, v katerem se zavzema za svobodo branja in poudarja pomen boja ameriških knjižničarjev in knjižničark proti literarni cenzuri, je ameriška digitalna javna knjižnica (DPLA) sprožila lasten program, ki bo na voljo uporabnikom po vsej državi, poroča Deutsche Welle (DW).

Zasnova programa je na podlagi navigacije osnovano geotargetiranje, ki bo bralcem na določenem območju pokazalo, katere knjige so tam prepovedane, na voljo pa jim bodo tudi elektronske različice.

Iniciativa pa ni popolnoma nova, saj je že spomladi leta 2022 javna knjižnica v Brooklynu predstavila večkrat nagrajeni program, poimenovan Books Unbanned, ki mladim odraslim med 13. in 21. letom po vsej državi ponuja brezplačne virtualne članske izkaznice, programu pa se je na začetku letošnjega leta pridružila tudi javna knjižnica v Seattlu.

Obama o pomenu odprtega diskurza
Le nekaj dni pred napovedjo aplikacije pa je nekdanji ameriški predsednik Barack Obama na Twitterju objavil odprto pismo, v katerem se ameriškim knjižničarjem in knjižničarkam zahvaljuje za predano delo, obenem pa poudarja pomen sprejemanja in deljenja tudi tistih misli, s katerimi se ne nujno strinjamo.

Prepovedi knjig so v ZDA v porastu, javne knjižnice, knjigarnarji, avtorji in založniki pa se povezujejo v skupnem boju za svobodo branja. Obama poudarja, da ni naključje, da so “prepovedane knjige” pogosto napisali pripadniki marginalnih skupin, čeprav obstajajo tudi primeri, ko so knjige konservativnih avtorjev ali pa tiste s potencialno diskriminatorno vsebino prav tako odstranjene iz javne rabe. Kar vidi kot še posebej problematično, je, da se namesto debat in razmislekov potencialno konfliktnih mnenj vse pogosteje lotevamo z utišanjem in prepovedmi.