Stripu o življenju koliščarjev, ki je izšel pri Založbi Škrateljc, sta dodani spremni študiji, ki se nanašata na kraj dogajanja, Ljubljansko barje. Prispevala sta ju Dimitrij Mlekuž Vrhovnik in Andrej Gaspari. Obe študiji prinašata podatke o Barju, za katere Jalen, ko je Bobre pisal, po besedah urednika Uroša Grilca "verjetno ni vedel".

Pisatelj in duhovnik Janez Jalen je literarno pripadal generaciji, ki se je po prvi vojni zbirala ob revijah Dom in svet in Mladika. Tadej Golob je pri priredbi skušal ostati zvest njegovemu slogu in jeziku. Foto: Založba Škrateljc
Pisatelj in duhovnik Janez Jalen je literarno pripadal generaciji, ki se je po prvi vojni zbirala ob revijah Dom in svet in Mladika. Tadej Golob je pri priredbi skušal ostati zvest njegovemu slogu in jeziku. Foto: Založba Škrateljc

Poznavalec plovil na ljubljanskem Barju Gaspari se v svoji študiji osredinja na deblak, ključno transportno sredstvo koliščarjev. Mlekuž Vrhovnik pa v esejistično napisani študiji opisuje ritme Ljubljanskega barja skozi poplave, življenje prebivalcev, floro in favno. Oblikovalsko je knjigo opremila Petra Černe Oven.

Bobri prihajajo tudi na gledališke odre
Čez dve leti se na podlagi stripa v koprodukciji Zavoda Škrateljc s Cankarjevim domom in Dramo SNG Maribor obeta tudi gledališka uprizoritev Bobrov na ljubljanskih in mariborskih odrih, je danes napovedala vodja kulturnovzgojnih in humanističnih programov v Cankarjevem domu Barbara Rogelj.

Strip noče biti samo skrajšana različica romana
Jalnovi Bobri s prazgodovinsko sago o koliščarskem rodu in rodbinskih odnosih, ljubezensko zgodbo, bojem za preživetje in lastno ognjišče ter junaki, kot je Ostrorogi Jelen, so po besedah Grilca očarali generacije bralcev in zaznamovali določeno obdobje slovenske literature in so tudi poklon Ljubljanskemu barju. Kot je še dodal, strip Bobri ni poskus bližnjice do romana, ampak je njegov namen, da tako mlade kot odrasle ljubitelje pustolovskih zgodb spodbudi k branju vseh treh knjig izvirnih Bobrov in širi zavedanje o dobri slovenski literaturi.

Golob je prepričan, da so Bobri izjemno zanimiva, na neki način brezčasna zgodba, ki kaže Jalnov odnos do takratne stvarnosti. Pri ustvarjanju besedila za strip se je trudil, da je ohranil Jalnov jezik. Delil je tudi osebni utrinek: med ustvarjanjem stripa se mu je zgodila tista neslavna nesreča v hribih – nadaljevanje projekta je bilo tudi neke vrste preizkus njegovih možganskih sposobnosti, pravi. Vesel je, da mu je uspelo strip dokončati.

Peter Škerl izpolnil dolgoletne sanje o stripu
Škerl je povedal, da je s stripom Bobri prekinil dosedanje večletno ustvarjanje, ki se je vrtelo predvsem okoli ilustracije knjig in otroške literature, tudi slikanic, čeprav si je že od malega želel delati stripe in risane filme. Strip v branje priporoča tako začetnim kot veščim bralcev stripa.

Jalnovi Bobri so prvič izšli med drugo svetovno vojno, v njih pa je po besedah Grilca, ki priporoča tudi obisk Jalnove domače hiše v Rodinah, najti številne poante, ki so na mestu še danes.