Hadi Matar na posnetku iz avgusta 2022, ko je nekaj dni po napadu na Salmana Rushdieja na sodišču zavrnil priznanje krivde. Foto: AP
Hadi Matar na posnetku iz avgusta 2022, ko je nekaj dni po napadu na Salmana Rushdieja na sodišču zavrnil priznanje krivde. Foto: AP

Američan libanonskega rodu Hadi Matar je od aretacije pred slabima dvema letoma v priporu brez varščine in čaka na sojenje na newyorškem državnem sodišču. Obtožen je napada na Salmana Rushdieja, ko je ta nameraval nagovoriti občinstvo v ustanovi Chautauqua v zahodnem New Yorku. Matar je med napadom ranil tudi moderatorja dogodka Henryja Reesa. Precej ironično je, da je napad izvedel na dogodku, na katerem naj bi Rushdie govoril prav o pomenu zagotavljanja varnosti pisateljem. V preteklem mesecu je napadalčev odvetnik sporočil, da njegove stranke ne zanima ponujeni sporazum o priznanju krivde, ki bi mu skrajšal čas v zaporu.

Sorodna novica Napadalca na Salmana Rushdieja obtožili poskusa umora

Iran zanikal povezavo z napadalcem in krivdo pripisal pisatelju
Newyorška zvezna porota je Matarja v sredo obtožila terorizma, ker naj bi deloval v imenu Hezbolaha. Zvezna obtožnica zaradi terorizma je bila sicer potrjena že 17. julija. "Hadija Matarja obtožujemo, da je pri poskusu umora Salmana Rushdieja v New Yorku leta 2022 zagrešil teroristično dejanje v imenu Hezbolaha, ki velja za teroristično organizacijo, povezano z iranskim režimom. (...) Ministrstvo za pravosodje bo preganjalo tiste, ki izvajajo nasilje v imenu terorističnih skupin in spodkopavajo osnovne svoboščine, zapisane v naši ustavi," je po pisanju Associated Pressa (AP) sporočil državni tožilec Merrick Garland. Iran je sicer že nekaj dni po napadu odločno zanikal kakršno koli povezavo z napadalcem in krivdo pripisal pisatelju samemu.

Matar se po napadu na sodišču ni izrekel, ali je pisatelja napadel zaradi fatve, ki jo je nad njim leta 1989 izrekel takratni iranski ajatola Homeini zaradi romana Satanski stihi. Hezbolah je ta verski ukaz ali fatvo podprl, je v sredo sporočila ameriška zvezna policija FBI. "Obtoženec je poskušal izvesti fatvo, ki jo je potrdil Hezbolah in je pozivala k smrti Salmana Rushdieja," je dejal direktor FBI-ja Christopher Wray.

12. avgusta 2022 je Hadi Matar v 27 sekundah Salmanu Rushdieju zadal 15 ureznin po skoraj vsem telesu. Foto: AP
12. avgusta 2022 je Hadi Matar v 27 sekundah Salmanu Rushdieju zadal 15 ureznin po skoraj vsem telesu. Foto: AP

Napadalec prebral le "nekaj strani" Satanskih stihov
Matar je sicer kmalu po napadu v intervjuju za časopis New York Post dejal, da ni imel nobenih stikov z Islamsko revolucionarno gardo in da ima pokojnega ajatolo za "veliko osebnost". O Rushdieju pa je dejal: "Ne maram ga. Menim, da ni preveč dober človek. Napadel je islam. Napadel je njihovo vero in verski sistem." Povedal je tudi, da je prebral le "nekaj strani" omenjenega romana.

Sorodna novica Salman Rushdie: Nož

Preiskovalci so napadu sporočili, da skušajo ugotoviti, ali je napadalec, ki se je rodil skoraj desetletje po izidu Satanskih stihov, deloval sam. "Njihov pristop je, da je šlo za teroristično organizacijo, ki jo podpirajo bližnjevzhodne države, in tako opravljajo reči," je v preteklem mesecu dejal Matarjev odvetnik Nathaniel Barone. "Zvezna vlada zavzema stališče, da je obstajala podpora, preden se je to zgodilo. Mislim, da bodo morali dokazati, da je obstajala podpora kot del zarote, da bi lahko vložili obtožnico ali dobili obsodbo glede kakršne koli obtožbe, povezane s terorizmom," je po pisanju AP-ja še dodal Barone v preteklem mesecu.

Spremenjena osebnost po obisku Libanona
Hadi Matar se je sicer leta 1997 ali 1998 rodil v ZDA, a ima dvojno državljanstvo, ob ameriškem še libanonsko, saj so se tam rodili njegovi starši. Njegova mati je povedala, da se je njen sin po obisku očeta v Libanonu leta 2018 spremenil, postal zaprt vase in nerazpoložen.

Leta 1947 rojeni in ateistično vzgojeni britansko-indijski pisatelj Salman Rushdie je v knjigi spominov Nož: Premišljevanja po poskusu umora opisal napad, ki bi ga lahko stal življenje, in boleče okrevanje. Nož sicer ni prva knjiga, v kateri piše o sebi. Leta 2012 je objavil spomine iz obdobja, zaznamovanega z osamo in skrivanjem, ki ga je pod psevdonimom Joseph Anton preživel po izreku fatve.