Napadalec Hadi Matar na posnetku, ki je nastal 13. avgusta 2022, dan po napadu. Foto: AP
Napadalec Hadi Matar na posnetku, ki je nastal 13. avgusta 2022, dan po napadu. Foto: AP

Če bi 26-letni Hadi Matar sprejel ta sporazum o priznanju krivde, bi ga to izpostavilo zveznemu zaporu zaradi ločene obtožbe, povezane s terorizmom, ki se sicer nanaša na isti dogodek, je po pisanju Associated Pressa (AP) sporočil njegov odvetnik. Sicer je Salman Rushdie, ki je prav danes dopolnil 77 let, na seznamu prič, če se bo sojenje nadaljevalo septembra, kot je predvideno.

Sorodna novica Napadalca na Salmana Rushdieja obtožili poskusa umora

Rushdie izrazil strinjanje s predlogom
Obtoženec je brez besed sedel na okrožnem sodišču Chautauqua, medtem ko so odvetniki predstavili predlog, za katerega pravijo, da sta ga oblikovali tako državno kot zvezno tožilstvo. V zadnjih nekaj mesecih je tudi Rushdie izrazil strinjanje s predlogom.

Po tem sporazumu bi napadalec v okrožju Chautauqua priznal krivdo za poskus umora v zameno za najvišjo državno zaporno kazen 20 let, torej pet let manj kot 25 let. Nato bi priznal krivdo tudi v primeru zvezne obtožbe – ki pa še ni bila vložena – poskusa zagotavljanja materialne podpore določeni teroristični organizaciji, kar bi lahko povzročilo dodatnih 20 let, je sporočil njegov odvetnik.

Matar, ki se je izrekel za nedolžnega, je od aretacije leta 2022 v priporu brez varščine, potem ko so tožilci trdili, da je napadel Rushdieja, ko je priznani pisatelj nameraval nagovoriti občinstvo v ustanovi Chautauqua v zahodnem New Yorku. Med napadom je ranil tudi Henryja Reesa, moderatorja dogodka. Nekoliko ironično je, da se je napad zgodil na dogodku, na katerem naj bi Rushdie govoril prav o pomenu zagotavljanja varnosti pisateljem.

Prizorišče napada v okrožju Chautauqua v zvezni državi New York. Foto: AP
Prizorišče napada v okrožju Chautauqua v zvezni državi New York. Foto: AP

Napad na Rushdieja tudi zločin proti konceptu svobode govora
Okrožni tožilec okrožja Chautauqua Jason Schmidt je dejal, da je Rushdie, ki ga je napadalec zabodel kar 15-krat, v knjigi spominov Nož: Premišljevanja po poskusu umora opisal napad, ki bi ga lahko stal življenje, in boleče okrevanje. Pisatelj bi "rad videl, da se ta zadeva konča", je dejal Schmidt. Brez Rushdiejeve odobritve glede na naravo napada bi Schmidt nasprotoval skrajšanju najdaljše državne zaporne kazni. "Prišel je v okrožje Chautauqua in zagrešil ta zločin, ki ni zgolj zločin proti posamezniku, temveč je tudi zločin proti konceptu svobode govora," je še dodal okrožni tožilec.

Sorodna novica Salman Rushdie: Nož

Obtoženčev odvetnik Nathaniel Barone je dejal, da želi Matar izkoristiti svoje priložnosti na sojenju. "Pravi: 'Kaj imam izgubiti?'," je po zaslišanju dejal Barone. Sodnik David Foley je obtožencu naročil, naj se o ponudbi pogovori z odvetnikom in dokončen odgovor poda, ko pride naslednjič na sodišče, kar bo 2. julija.

Po napadu so preiskovalci povedali, da skušajo ugotoviti, ali je Matar, ki se je rodil skoraj desetletje po izidu Satanskih stihov, deloval sam. Zvezna obtožba, o kateri naj bi tožilci razmišljali, kaže na možnost, da ni. "Njihov pristop je, da je šlo za teroristično organizacijo, ki jo podpirajo bližnjevzhodne države, in tako opravljajo reči," je dejal Barone. "Zvezna vlada zavzema stališče, da je obstajala podpora, preden se je to zgodilo. Mislim, da bodo morali dokazati, da je obstajala podpora kot del zarote, da bi lahko vložili obtožnico ali dobili obsodbo glede kakršne koli obtožbe, povezane s terorizmom," je še pojasnil obtoženčev odvetnik.

Tiskovna predstavnica ameriškega tožilstva Barbara Burns ni želela komentirati morebitne obtožbe glede terorizma in pojasnila, da tožilstvo ne potrjuje ali zanika preiskave.

"Menim, da ni preveč dober človek. Napadel je islam."
Matar je sicer bil rojen v ZDA, a ima dvojno državljanstvo, še Libanona, kjer so bili rojeni njegovi starši. Njegova mati je povedala, da se je njen sin po obisku očeta v Libanonu leta 2018 spremenil, postal zaprt in nerazpoložen. Okrožni tožilec okrožja Chautauqua Schmidt je povedal, da je Matar dobil vnaprejšnjo prepustnico za dogodek z Rushdiejem. Iz New Jerseyja je prispel dan prej z lažno osebno izkaznico.

Hadi Matar se sicer po napadu na sodišču ni izrekel, ali je Rushdieja napadel zaradi fatve, ki jo je nad pisateljem izrekel ajatola Homeini zaradi Satanskih stihov. Je pa kmalu po napadu za časopis New York Post dejal, da ni imel nobenih stikov z Islamsko revolucionarno gardo in da ima omenjenega pokojnega ajatolo za "veliko osebo". O Salmanu Rushdieju pa je dejal naslednje: "Ne maram ga. Menim, da ni preveč dober človek. Napadel je islam. Napadel je njihovo vero in verski sistem." Razkril je še, da je prebral le "nekaj strani" Satanskih stihov.