Največja razstava tujih knjig v Sloveniji poteka pod naslovom Znanost med knjigami. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Največja razstava tujih knjig v Sloveniji poteka pod naslovom Znanost med knjigami. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Zastopanih je kar tristo založnikov ali najpomembnejših univerz in inštitutov iz Anglije, ZDA, Italije, Nemčije, Francije, Španije, Rusije, Hrvaške in Srbije, sporoča organizator Mladinska knjiga.

Frankfurt po Frankfurtu

Med strokovnimi deli je največ izpostavljenih knjig vrhunskih mednarodnih strokovnjakov s področja naravoslovja in družboslovja.

Največ razstavljenih priročnikov je sicer s področja kulinarike, osebne rasti in duhovnosti, zdravja in športa svetovno znanih založnikov, pa tudi otroška literatura in knjige s področij slikarstva, oblikovanja, arhitekture, filma, fotografije in glasbe.

Na leposlovnem oddelku so predstavljeni nagrajenci in finalisti najpomembnejših evropskih literarnih nagrad.

Znanost med knjigami

35. prodajna razstava Frankfurt po Frankfurtu letos poteka pod naslovom Znanost med knjigami.

"Letos smo se morali prilagoditi glede na situacijo s pandemijo, tako da bodo poleg Frankfurta po Frankfurtu tudi spletni dogodki. Knjig je še vedno nekaj tisoč, štiri tisoč novih naslovov, poleg tega pa smo dodali še nekaj naslovov iz lanskega leta, saj verjetno vsi obiskovalci lani le niso videli te razstave, čeprav smo jo spomladi ponovili. Letos smo v središče postavili znanost. Zdi se mi, da je prav, da smo jo postavili v središče, da bi bilo čim manj polemik, ali verjeti znanosti ali ne," je za TV Slovenija dejala vodja Knjigarne Konzorcij Katarina Modic.

V knjigarni so tako že izvedli nekaj zanimivih okroglih miz, med njimi so o delovanju človeških možganov, po prebolelem virusu SARS-CoV-2 spregovorili z nevrologinjo Milico Kramberger in s kliničnim psihologom Tristanom Riglerjem.

Posledice podnebnih spremembah so komentirali novinar in avtor uspešnice Plan B Boštjan Videmšek, raziskovalec na področju okoljevarstva Grišo Močnikom ter okoljevarstvenik Jonas Sonnenschine.

Pa tudi ustvarjanju med epidemijo, kjer so svoje izkušnje delili RTV-jev dopisnik iz Rima Janko Petrovec, filozof Tomaž Grušovnik in pisatelj Tadej Golob.

Izjemno zanimiv pogovor pa je bil tudi z Nino Vodopivec o propadu slovenskega tekstilnega podjetja Mura.