Oboževalci Martina že dolgo prosijo, naj dokonča težko pričakovani šesti roman svoje literarne sage, knjigo Zimski vetrovi: prejšnji del v knjižni seriji je izšel daljnega leta 2011. Knjige, ki je menda šele predzadnji del v seriji, Martin po lastnih besedah doslej ni mogel dokončati zaradi delovnih obveznosti in številnih potovanj. V zapisu na svoji spletni strani se je leta 2019 pridušal, da ga oboževalci
Oboževalci Martina že dolgo prosijo, naj dokonča težko pričakovani šesti roman svoje literarne sage, knjigo Zimski vetrovi: prejšnji del v knjižni seriji je izšel daljnega leta 2011. Knjige, ki je menda šele predzadnji del v seriji, Martin po lastnih besedah doslej ni mogel dokončati zaradi delovnih obveznosti in številnih potovanj. V zapisu na svoji spletni strani se je leta 2019 pridušal, da ga oboževalci "lahko zaprejo v kočo na novozelandskem Belem otoku z razgledom na jezero žveplove kisline", če knjige ne dokonča do konca julija 2020. Pozneje je obljubil še, da ne bo pisal nobenih scenarijev za Hišo zmaja, dokler ne konča romana. Foto: AP
Predlagana naslovnica Zimskih vetrov – knjige, za katero nihče zares ne ve, kdaj bo končana ali izšla. Foto: Bantam Books
Predlagana naslovnica Zimskih vetrov – knjige, za katero nihče zares ne ve, kdaj bo končana ali izšla. Foto: Bantam Books

George R. R. Martin, ki o aktualnem statusu in napredku svojih projektov bralce obvešča na spletni strani Not a blog, je v preteklosti že nakazal, da bo imela saga v knjigah drugačen razplet kot na malih zaslonih – nikoli pa ni tega zatrdil tako jasno in kategorično kot tokrat.

Vrtnar George
V novi objavi svoj pisateljski proces primerja z vrtnarjenjem, češ da zgodbo predvsem neguje in ji pomaga v tisto smer, kamor hoče sama rasti. In malce namigne tudi, kam gre ta rast: "V zadnjem času vse bolj opažam, da me vrtnarjenje vodi vse bolj stran od TV-serije," piše Martin. "Nekatere stvari, ki ste jih videli v HBO-jevi Igri prestolov, boste videli tudi v Zimskih vetrovih (čeprav morda ne čisto na enak način) ... večina stvari pa bo precej drugačnih."

Te spremembe pisatelj razume kot neizogibne, deloma pa jih pripisuje temu, da so knjige bolj kompleksne in razvejane, kot bi televizijska nadaljevanka kadar koli lahko bila. V Pesmi ledu in ognja je več deset likov, ki jih na malih zaslonih nikoli nismo videli, nekateri pa imajo popolnoma druge značaje in zgodbe (na primer oboževalcem zelo ljubi Euron Greyjoy).

"Že prihodnji teden si lahko premislim"
"Kar lahko rečem, in to na dovolj splošen način, da ne bom ničesar skvaril, je naslednje: vsi liki, ki so preživeli do konca Igre prestolov, ne bodo ostali živi tudi do konca Pesmi ledu in ognja, in vsi tisti, ki so umrli v igri prestolov, ne bodo nujno umrli tudi v knjigah. (Nekateri bodo, seveda. Jasno. Morda večina. Ampak definitivno pa ne vsi). (Seveda si lahko prihodnji teden spet premislim, morda že z naslednjim poglavjem, ki ga napišem. Tako je pri vrtnarjenju.)"

Tak razvoj dogodkov bo najbrž razveselil tako ljubitelje Martinovih knjig kot tudi številne oboževalce HBO-jeve serije, ki so bili ogorčeni nad končnim razpletom dogodkov. Čeprav je ves čas veljalo, da bodo manjši odmiki nujni, pa bo nova pisateljeva obljuba najbrž k sagi vrnila tudi številne, ki bi si radi popravili grenak okus v ustih.

Sorodna novica Serija o Jonu Snowu je bila ideja Kita Harringtona, George R. R. Martin pomagal pri zgodbi

Po tej knjigi ga čaka – še ena
Martin se ni seveda obvezal še k nobenemu roku, do katerega naj bi dokončal oziroma izdal naslednjo knjigo iz serije. Vemo le, da se s predahi z njo ukvarja že od leta 2011, ko je izšel roman Ples z zmaji. Iz njegovih prejšnjih izjav vemo tudi, da je veliko začetkov in osnutkov zavrgel in se pisanja večkrat lotil na novo. Ko Zimski vetrovi enkrat izidejo, pisatelja čaka še sklepni del sedemdelne zbirke, A Dream of Spring. Obe knjigi skupaj bosta imeli več kot tri tisoč strani, je napovedal leta 2019, "in če bodo potrebna še dodatna poglavja, jih bom napisal".

Poleg svojega literarnega dela je Martin naveden tudi kot producent pri HBO-jevi spin-off seriji o Jonu Snowu.