Franc Zadravec skrbi za ugled slovenske literarne teorije. Foto: Ijs.si
Franc Zadravec skrbi za ugled slovenske literarne teorije. Foto: Ijs.si
Kulturni dom v Lendavi
Lendava se lahko pohvali z monografijo.
cvetoči regrat
Regratova lučka kot malo travnato sonce.

Slovenski roman dvajsetega stoletja je tretji in zadnji del skoraj desetletje trajajočega raziskovalnega projekta Franca Zadravca. Z njim je avtor razpostavil slovensko romaneskno bero od začetka 20. pa do današnjih dni. Zadravec je v svoji trilogiji - prvi dve knjigi sta leta 1997 in 2002 izšli pri Pomurski založbi - analiziral 148 romanov 91 slovenskih pisateljev in pisateljic. V prvi knjigi se je Zadravec usmeril v razčlembo posamičnih romanesknih besedil, že v drugi in tudi v tretji knjigi pa je posameznim analitičnim študijam pridružil sintetične preglede poglavitnih značilnosti slovenskega romana v 20. stoletju, je na današnji predstavitvi povedal urednik knjige Franc Just.

Vzhodni sosedi od blizu
V Murski Soboti rojeni Laszlo Goencz je napisal prvi pregled zgodovine Madžarov v slovenščini. Posamezna obdobja je avtor predstavil v skladu z najsodobnejšimi stališči madžarskega zgodovinopisja, na široko pa se je skušal ogniti vsaki tendenčnosti in zgodovinski vprašljivosti.

Geografsko ne prav daleč od madžarske se uvršča tudi nova monografija Lendave - prva v vrsti izdaj, ki bodo prostali Sloveniji skušale predstaviti lokalne skupnosti severovzhodnega dela države. Monografija v slovenskem, madžarskem in angleškem jeziku prinaša uvodno besedilo lendavskega župana Antona Balažka.

Grdi raček rastlinskega sveta
Slikanica Ferija Lainščka prinaša zgodbo o regratovi roži, ki na svoji poti do preobrazbe v regratovo lučko ljudem okoli sebe vliva upanje in jih osrečuje. zgodba se je rodila že pred desetimi leti in takrat zaživela kot radijska igra, nato pa so jo še večkrat uprizorili v Lutkovnem gledališču Maribor.

Pesniško zbirko Vijolice v kamnu Antonije Baksa Srnel je avtor spremne besede označil kot "iskrene drobne bisere", ki jih pesnica niza v v svojem domačem kajkavskem govoru. Knjiga je obogatila zbirko Mostovi na meji.

11. in 12. novembra bo v Murski Soboti potekalo že deseto srečanje slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede. Ob tej priložnosti bodo nagrado večernica izročili Igorju Karlovšku, avtorju najboljšega mladinskega romana Gimnazijec.